Sökning: "konsistensanpassad kost"

Visar resultat 1 - 5 av 6 uppsatser innehållade orden konsistensanpassad kost.

  1. 1. Dietistens reflektioner kring konsistensanpassad kost och viktiga faktorer för implementeringen av International Dysphagia Diet Standardisation Initiative (IDDSI) inom sjukvården : en kvalitativ intervjustudie

    Uppsats för yrkesexamina på grundnivå, Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskap

    Författare :Ellinor Abrahamsson; Elise Lundin; [2021]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : Introduktion: År 2013 skapades ett internationellt verktyg med ny standardiserad terminologi för att beskriva konsistensanpassad kost, International Dysphagia Diet Standardisation Initiative (IDDSI). Denna terminologi översattes till svenska och anpassades kulturellt år 2020 och har därefter börjat implementeras kliniskt inom vården samt inom forskning i Sverige. LÄS MER

  2. 2. Nutritionsstödjande omvårdnadsåtgärder vid demenssjukdom.

    Kandidat-uppsats, Jönköping University/HHJ, Avd. för omvårdnad

    Författare :Lena Rhedin; Susanne Lindberg; Sylvia Locklindh; [2020]
    Nyckelord :Dementia; malnutrition; nursing staff; experiences; nursing interventions; demenssjukdom; malnutrition; omvårdnadspersonal; erfarenheter; omvårdnadsåtgärder;

    Sammanfattning : Sammanfattning   Bakgrund: I Sverige lever idag 130 000 - 150 000 personer med demenssjukdom och varje år insjuknar ytterligare cirka 25 000 personer. Personer med demenssjukdom har en ökad risk att utveckla malnutrition. Genom olika nutritionsstödjande omvårdnadsåtgärder går detta att förebygga. LÄS MER

  3. 3. Konsten att kunna konsistensen - kartläggning av konsistensanpassad kost för äldre i Göteborgs stad

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

    Författare :Linda Granebring; Ida Hermansson; [2011-03-02]
    Nyckelord :dysfagi; måltidskvalitet; äldreomsorg; passerad kost;

    Sammanfattning : Den äldre populationen är en målgrupp som ökar i Sverige och en vanlig komplikation av åldersrelaterade sjukdomar är dysfagi, problem med att äta. Att inte kunna njuta av måltiden innebär en försämring av livskvaliteten, varför personer med dysfagi är i behov av konsistensanpassad kost. LÄS MER

  4. 4. Kommunikation och definition av konsistensanpassad kost i vården

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

    Författare :Anna Holmer; [2011-02-24]
    Nyckelord :konsistensanpassad mat; dysfagi; konsistensdefinition; timbalkonsistens; grov patékonsistens; passerad kost; vårdkedja;

    Sammanfattning : En betydande risk för att utveckla undernäring finns vid förekomst av dysfagi, det vill säga ätsvårigheter. Genom att anpassa kostens konsistens kan dock intaget av mat och dryck under-lättas och även möjligheten att tillgodose näringsbehov. LÄS MER

  5. 5. Reflektioner, riktlinjer och rutiner - Servering av mat på äldreboenden

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

    Författare :Pernilla Selin; Amanda Stirna; Mikaela Widell; [2011-02-24]
    Nyckelord :vårdpersonal; måltider; valmöjligheter; riktlinjer;

    Sammanfattning : Tidigare forskning pekar på brister inom nutritionen för äldre och att undernäring är vanligt förekommande. I dagsläget är undernäring ett tillstånd som inte är ovanligt inom svensk sjukvard och främst inom äldrevården. Studier visar att upp till 70 procent av de äldre inom vården av kroniskt sjuka är underndrda. LÄS MER