Sökning: "kost äldre"
Visar resultat 16 - 20 av 138 uppsatser innehållade orden kost äldre.
16. Ätbara insekter - en potentiell livsmedelskälla : En kvalitativ intervjustudie om ätbara insekter
Kandidat-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för kost- och måltidsvetenskapSammanfattning : SAMMANFATTNING Bakgrund Miljön och klimatet påverkas negativt av människans överproduktion- och konsumtion. Livsmedelsproduktionen är globalt sätt den enskilt största faktorn till utsläpp av växthusgaser. Samtidigt ökar jordens befolkning. LÄS MER
17. Blivande föräldrapars tankar och attityder kring amning och amningslängd : En kvalitativ intervjustudie
Kandidat-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för kost- och måltidsvetenskapSammanfattning : Bakgrund Intervjuer med mammor har visat olika anledningar till att amma. Exempelvis nämndes hälsofördelar för barnet, att ge barnet tröst eller att amning ansågs vara biologiskt normalt. I intervjuer med pappor framhävs amning som både positivt och negativt. LÄS MER
18. Arbetsmiljö inom kommunal äldreomsorg : Personalens upplevelser av vad det innebär att ha en god arbetsmiljö
Uppsats för yrkesexamina på grundnivå, Mälardalens universitet/Akademin för hälsa, vård och välfärdSammanfattning : Syftet med studien är att undersöka hur vårdpersonal inom äldreomsorg upplever sin arbetsmiljö utifrån sin egen situation, utifrån relationen till de äldre samt arbetsplatsens ledning. Studien är genomförd utifrån kvalitativ metodologi där vi genomför sex semistrukturerade intervjuer för att sedan granska resultatet med hjälp av en tematisk analys. LÄS MER
19. Effekter på HbA1c, psykisk hälsa och motivation för personer med diabetes typ 2 efter en gruppintervention : En kvantitativ longitudinell studie
Kandidat-uppsats, Umeå universitet/Avdelningen för fysioterapiSammanfattning : Bakgrund: År 2021 beräknades en av tio av världens vuxna befolkning leva med diabetes varav ungefär 90% har diabetes typ 2. I Sverige klassas DT2 som en av de stora folksjukdomarna. Prevalensen förväntas öka i takt med äldre befolkning och sämre levnadsvanor. LÄS MER
20. Icke-energigivande sötningsmedel En kartläggning av attityder, uppfattningar och konsumtionsbeteenden
Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskapSammanfattning : Växande oro för hälsa och livskvalitet uppmuntrar människor att anpassa hälsosamma livsstilar och undvika konsumtion av mat rik på socker, salt och fett. Idag har tillgängligheten till energitäta och näringsfattiga livsmedel skapat problem med livsstilssjukdomar såsom övervikt och fetma, diabetes typ 2, insulinresistens, hjärt- och kärlsjukdomar och karies. LÄS MER