Sökning: "kost och genus"

Visar resultat 1 - 5 av 32 uppsatser innehållade orden kost och genus.

  1. 1. Hinder och möjligheter för kvinnor att verka och etablera sig som vinmakare i Europa : This is what happens when a daughter comes home, hasn't learned anything and thinks she can just make wine

    Kandidat-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

    Författare :Sissela Smirnoff; Rosanna Reppen; [2023]
    Nyckelord :female winemakers; wine industry; male dominated; patriarchy; social structures; kvinnliga vinmakare; vinindustrin; mansdominerat; patriarkat; sociala strukturer;

    Sammanfattning : Syftet med studien är att undersöka vilka möjligheter och hinder kvinnliga vinmakare stöter på medan de etablerar sig och verkar som vinmakare i Europa. Studien undersöker även fördjupade kunskaper om historiska och kulturella föreställningar om genus inom vintillverkning. LÄS MER

  2. 2. Träningsklädernas påverkan på träningsupplevelsen

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

    Författare :Julia Antonsson; Märta Eriksson; [2022-06-28]
    Nyckelord :Fysisk aktivitet; genus; kvinnor; träning; träningskläder; träningsupplevelse;

    Sammanfattning : Denna uppsats baseras på en explorativ studie där syftet är att undersöka hur kvinnor ser på skillnader mellan manliga och kvinnliga träningskläder, vilka träningskläder de väljer, samt hur träningskläder påverkar träningsupplevelsen. Ett frågeformulär skapades och skickades ut via sociala medier för att samla in empiri. LÄS MER

  3. 3. Mannens kärleksrelation till köttkulturen : En kritisk diskursanalys av matprogram ur ett genusperspektiv

    Kandidat-uppsats, Karlstads universitet/Avdelningen för medie- och kommunikationsvetenskap

    Författare :Maria Lennehag; [2022]
    Nyckelord :gender; masculinity; diet; cooking shows; genus; maskulinitet; kost; matprogram;

    Sammanfattning : Purpose: The purpose of this essay has been to investigate how two male chefs: Per Morberg and Gustav Johansson, use cooking as an expression of their masculinity with a focus on how masculinity is portrayed in relation to meat-based and vegan diets. Research questions: – How do Morberg and Johansson present their masculinity in relation to the food that is cooked? In the form of cuisine, words and body language. LÄS MER

  4. 4. "Vi bantar inte!... Vi bygger fysik!" : en diskursanalys av Den Stora Hälsoresan

    Kandidat-uppsats, Lunds universitet/Medie- och kommunikationsvetenskap; Lunds universitet/Institutionen för kommunikation och medier

    Författare :Hedda Törntorp; Mia Svensson Spetz; [2021]
    Nyckelord :Genus; disciplinering; självkontroll; normer; kroppsuppfattning; diskursanalys; träning hälsa; maskulinitet; femininitet; Social Sciences;

    Sammanfattning : Den här studien undersöker programmet Den stora hälsoresan som har sänts på Kanal 5 och Dplay 2020. I programmet får sex välkända svenska offentliga personer ta del av ett tränings- och kostprogram vid namn 16 weeks of hell som är grundat av tränaren Tony Andersson. LÄS MER

  5. 5. En uppblåst historia? En kritisk diskursanalys om hur dags- och kvällspress framställer tarmsjukdomen IBS

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

    Författare :Rebecka Levenskog; Jolinne Marlowe; [2019-08-13]
    Nyckelord :FODMAP; Genus; Hälsa; IBS; Media; Ojämlikhet; Sammanfattning;

    Sammanfattning : Detta arbete är en kritisk diskursanalys på dags- och kvällspressens skildring av tarmsjukdomen Irritable Bowel Syndrome (IBS). Den syftar till att belysa hur språkbruk och användning av bilder bidrar till konstruktionen av en orättvis framställning av ett kroniskt sjukdomstillstånd. LÄS MER