Sökning: "kost och hälsa"

Visar resultat 1 - 5 av 736 uppsatser innehållade orden kost och hälsa.

  1. 1. ”Jaha, är det såhär det känns att vara hungrig? ”En kvalitativ intervjustudie kring individers upplevelser av periodisk fasta.

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

    Författare :Jenny Häggblom; Erik Kindbom; Kim Simonsson; [2021-09-02]
    Nyckelord :periodisk fasta; kvalitativ innehållsanalys; måltidsordning; Self-Determination Theory;

    Sammanfattning : Att den mat vi äter påverkar vår hälsa är sedan länge känt, men på senare tid har en annan aspekt av kost framträtt; den om måltidsordning. Ett nytt förhållningssätt till måltidsordning är periodisk fasta som ökat i intresse under de senaste åren i takt med forskning kring dess fysiologiska effekt. LÄS MER

  2. 2. Självledarskapsom strategi. Kan vi leda oss själva bort från den negativa stressen och kan fysisk aktivitet underlättaprocessen?

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

    Författare :Ernst Holm; Febe Hindsfors; [2021-09-02]
    Nyckelord :fysisk aktivitet; hälsa; självledarskap; stress;

    Sammanfattning : Introduktion: Stress är ett ökande problem i dagens samhälle och självledarskap har visat sig kunna förebygga stress på en individuell nivå. Det saknas däremot studier som undersöker självledarskap i samband med vart stressen kommer från. LÄS MER

  3. 3. Hälsopromotörer inom Folktandvården - Enintervjustudie om behovet avhälsofrämjande arbete inomtandvården

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

    Författare :Alice Bergström; Emmi Ekman; Julia Jägmar; [2021-08-30]
    Nyckelord :Hälsofrämjande arbete; Hälsopromotion ; Jämlik hälsa; Levnadsvanor; Munhälsa ; Samverkan;

    Sammanfattning : En förbättrad munhälsa hos framförallt barn är ett viktigt steg för att minska ojämlikheterna i allmänhälsan mellan olika grupper i samhället. Att förebygga karies hos barn har visats vara viktigt ur flera hälsoaspekter. LÄS MER

  4. 4. Effekt av medelhavskost i jämförelse med habituell kost eller low-fat, high-complex carbohydrate diet på mängden Faecalibacterium prausnitzii i tarmmikrobiotan

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för medicin

    Författare :Jessica Hansson Catenot; Louice Spjuth; [2021-08-06]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : AbstractTitle: Effect of Mediterranean diet compared to habitual diet or low-fat, high-complex carbohydrate diet on the amount of Faecalibacterium prausnitzii in the intestinal microbiota.Author: Louice Spjuth and Jessica Hansson CatenotSupervisor: Klara SjögrenExaminer: Anna WinkvistProgramme: Programme in dietetics, 180/240 ECTSType of paper: Bachelor’s thesis in clinical nutrition, 15 higher education creditsDate: May 25, 2021Background: Mediterranean diet consists of a high proportion of fruits, vegetables, fish, seafoods, white meats, monounsaturated and polyunsaturated fats. LÄS MER

  5. 5. Ett stort problem för små individer - En litteraturöversikt över sjuksköterskans tillgängliga metoder för att motverka övervikt och obesitas hos barn

    Kandidat-uppsats,

    Författare :Camilla Lindeloún; Ebba-Sofia Magnusson; [2021-06-28]
    Nyckelord :Overweight; obesity; nurse s; child children; methods; preventive prevention s;

    Sammanfattning : Bakgrund: Övervikt och obesitas är ett globalt problem som fortsätter att öka i frekvens och krypa nedåt i åldrarna. Barn riskerar inte bara följdsjukdomar utan även att problemet kvarstår i vuxen ålder. Behovet av fungerande metoder för att jobba preventivt eller behandlande är stort. LÄS MER