Sökning: "kost och hälsa"

Visar resultat 21 - 25 av 834 uppsatser innehållade orden kost och hälsa.

  1. 21. Upplevelsen av att använda ett digitalt motivationsprogram för en hälsosam och hållbar livsstil hos personer med diabetes typ 2 eller prediabetes

    Master-uppsats, Uppsala universitet/Institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap

    Författare :Therese Svedberg; [2023]
    Nyckelord :Digital health; behavior change; physical activity; diet; type 2 diabetes; non-communicable diseases; prevention; qualitative; interviews; Digital hälsa; beteendeförändring; fysisk aktivitet; kost; diabetes typ 2; icke smittsamma sjukdomar; prevention; kvalitativ; intervjustudie;

    Sammanfattning : Bakgrund: Icke smittsamma sjukdomar, som diabetes typ 2, är en stor och ökande utmaning för ett hållbart samhälle. Diabetes typ 2 går att förebygga och behandla genom hälsosamma levnadsvanor. LÄS MER

  2. 22. Sjuksköterskans hälsofrämjande arbete för personer med prediabetes eller diabetes typ 2 : En litteraturöversikt

    Uppsats för yrkesexamina på grundnivå, Högskolan Dalarna/Institutionen för hälsa och välfärd

    Författare :Emmy Olsson Laursen; Teresa Grundin iWalla; [2023]
    Nyckelord :literature review; prediabetes; diabetes type 2; lifestyle change; nurse s interventions; litteraturöversikt; prediabetes; diabetes typ 2; livsstilsförändring; sjuksköterskans åtgärder;

    Sammanfattning : Bakgrund Risken att insjukna i prediabetes eller diabetes typ 2 är störst hos överviktiga med en ohälsosam livsstil. En sådan livsstil kan orsaka förhöjt plasmaglukos vilket i sin tur kan leda till diabetes typ 2 och även andra sjukdomar. LÄS MER

  3. 23. Evaluation of two-stage GAC filtration for PFAS reduction in drinking water

    Master-uppsats, SLU/Department of Molecular Sciences

    Författare :Julia Söderberg; [2023]
    Nyckelord :Per- and polyfluoroalkyl substances PFAS ; Granular activated carbon GAC ; drinking water; removal efficiency; DWTP;

    Sammanfattning : PFAS, or per- and polyfluoroalkyl substances, are a group of chemicals found in a wide range of industrial and consumer products. Due to their persistent nature and widespread use, concerns have been raised about their impact on human health and the environment. LÄS MER

  4. 24. STIGANDE MATPRISEROCH NORRLÄNNINGARS KOSTVAL OCH KOSTVANOR – ENENKÄTSTUDIE

    Kandidat-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

    Författare :Agnes Malmström; [2023]
    Nyckelord :kost; matvanor; livsmedelsval; hälsa;

    Sammanfattning : Bakgrund Matpriser har gett upphov till en större oro särskilt bland ekonomiskt utsattapersoner. Priserna på livsmedel och alkoholfria drycker har blivit 20,95% dyrare frånfebruari 2022 till februari 2023. LÄS MER

  5. 25. Elevers upplevelser av hur hälsoperspektiv kopplat till MAT tas upp i hem- och konsumentkunskap

    Kandidat-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

    Författare :Ingargiola Alessandra; Övergaard Pua; [2023]
    Nyckelord :Mat; hälsoperspektiv; ungdomar; hem- och konsumentkunskap; HKK;

    Sammanfattning : SAMMANFATTNING  Bakgrund Hem- och konsumentkunskap (HKK) är ett viktigt skolämne som syftar till att ge elever nödvändiga verktyg för att bli medvetna konsumenter. Livsmedelsverkets nya kostråd innebär att äta mer mat från växtriket och mindre från djurriket, att äta lagom mycket och att röra på sig. LÄS MER