Sökning: "kost och identitet"

Visar resultat 1 - 5 av 32 uppsatser innehållade orden kost och identitet.

  1. 1. Religiösa ungdomars identitetsskapande i Sverige : Hur religion påverkar ungdomars identitet och identitetsskapande

    M1-uppsats, Högskolan i Gävle/Avdelningen för humaniora

    Författare :Rania Ali; [2023]
    Nyckelord :identitet; religion; identitetsskapande; ungdomar; samhälle; socialisation; familj;

    Sammanfattning : Alla människor i världen har en definition av sig själv samt en definition om hur omgivningen ser oss. Identitet är något ingen kan undgå, alla individer har skapat sig själv en identitet genom sina egna handlingar. Syftet med uppsatsarbetet är att undersöka hur religion formar och påverkar människans identitet samt identitetsskapande. LÄS MER

  2. 2. Desone : En social medieplattform med fokus på hälsa

    Kandidat-uppsats, Mittuniversitetet/Institutionen för naturvetenskap, design och hållbar utveckling (2023-)

    Författare :Karinaho Ida; [2023]
    Nyckelord :Digital nudging; Fysisk hälsa; Mobila applikationer; User Interface UI ; Visuella designelement;

    Sammanfattning : För att lösa FN’s globala mål nummer 3 - god hälsa och välbefinnande - har jag skapat ensocial medie-plattform med fokus på hälsa. Med hjälp av social påverkan och andrametoder för beteendeförändring (kopplat till nudging och gamification) har jag skapat endigital miljö som främjar en hälsosam livsstil. LÄS MER

  3. 3. Äta kött igen? : En studie om veg*nska individers identitet och upplevelser kring att återintroducera kött

    Kandidat-uppsats, Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskap

    Författare :Felix Hessel; Paulina Kronqvist; [2023]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : SAMMANFATTNING Denna studie undersöker hur veganer och/eller vegetarianer upplever att börja äta kött igen efter att ha följt en växtbaserad kost under en längre tidsperiod. Undersökningen fokuserar på den individuella upplevelsen men också på sociala aspekter. Framförallt i förhållande till identitet och stigmatisering. LÄS MER

  4. 4. Vilka faktorer påverkar Elevernas val av skollunch? : En kvalitativ intervjustudie med elever i årskurs 9.

    Kandidat-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

    Författare :Manal Hassan; Elli Eklund; [2022]
    Nyckelord :Skollunch; faktorer; påverka; elever;

    Sammanfattning : Bakgrund: Skollunchen har stor betydelse för eleverna i svenska skolor, den tillför näring, energi och följer rekommendationerna från Livsmedelsverket. Tidigare forskning har visat att begreppen ansvar, identitet och bekvämlighet ligger bakom matvalen som görs, även sociala och sensoriska aspekter var viktigt när det kommer till valet av skollunch. LÄS MER

  5. 5. Vikten av vikt i kraftsporten : - En kvalitativ intervjustudie ur coachers perspektiv

    Kandidat-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

    Författare :Malin Björklund; Malin Simu; [2022]
    Nyckelord :powerlifting; weightlifting; weightclass; weight class sports; eating disorders; disordered eating; sports culture; weight control; fasting; anorexia; bulimia; sports environment; diets; female athlete triad; weight loss; coaching; powerlifting coach; weightcutting; kraftsport; viktklass; styrkelyft; tyngdlyftning; viktklassport; ätstörningar; ätstörda beteenden; sportkultur; viktkontroll; fasta; anorexia; bulimi; idrottsmiljö; dieter; invägning; vätsketömning; kvinnliga idrottstriaden; viktminskning; kraftsportscoach; styrkelyftcoach;

    Sammanfattning : Bakgrund Viktklassidrotter och deras kulturella kontext har genom tidigare forskning påvisats utgöra en risk för ätstörda beteenden, något som beskrivits kunna förorsakas av idrottsliga villkor. Styrkelyft och tyngdlyftning är viktklassidrotter där viktminskningsstrategier nyttjas för en ökad konkurrenskraftighet. LÄS MER