Sökning: "kostens sammansättning"

Visar resultat 1 - 5 av 10 uppsatser innehållade orden kostens sammansättning.

  1. 1. Effektivare viktnedgång med ett större energiintag tidigt på dagen

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för medicin

    Författare :Nadia Andersson; Terese Torstensson; [2018-06-04]
    Nyckelord :övervikt; fetma; obesitas; viktnedgång; tidpunkt för ätande; energifördelning; overweight; obese; obesity; weight loss; meal timing; energy distribution;

    Sammanfattning : Titel: Effektivare viktnedgång med ett större energiintag tidigt på dagen Författare: Nadia Andersson & Terese Torstensson Handledare: Heléne Bertéus Forslund Examinator: Frode Slinde Linje: Dietistprogrammet, 180/240 hp Typ av arbete: Självständigt arbete i klinisk nutrition, 15 hp Datum: 2018-05-23 Bakgrund: Övervikt och obesitas är idag ett av världens allvarligaste folkhälsoproblem. Den grundläggande orsaken till övervikt och obesitas är ett energiintag som överstiger energiförbrukning. LÄS MER

  2. 2. ATTITYDER & KUNSKAP OM KOST HOS KVINNLIGA FOTBOLLSSPELARE : Attitudes and Knowledge about diet in female soccerplayers

    Uppsats för yrkesexamina på grundnivå, Umeå universitet/Institutionen för kostvetenskap

    Författare :Kajsa Andersson; Sabrina Henriksson Benhadj Djillali; [2018]
    Nyckelord :damfotbollsspelare;

    Sammanfattning : Bakgrund Damfotbollsspelare bör ha kunskap och intresse för kost. Damfotbollsspelare intar ofta mindre energi än vad rekommendationerna säger och riskerar då att hamna i den kvinnliga idrottstriaden, som påverkar hälsa och prestation negativt. Kostens sammansättning och tiden för intag är av betydelse för spelaren. LÄS MER

  3. 3. Effekten av vegankost på triglycerider, HbA1c och vikt hos personer med typ 2 diabetes – En systematisk översiktsartikel

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för medicin

    Författare :Julia Eliasson; Lindh Susanna; [2017-06-07]
    Nyckelord :Diabetes Mellitus typ 2; Veganism; Vegandiet; Växtbaserad; HbA1c; Glykemisk Kontroll; Viktnedgång; Blodlipider; Triglycerider; Diabetes mellitus type 2; Vegan diet; Plant Based; Glycemic Control; Weight Loss; Blood Lipids; Triglycerides;

    Sammanfattning : Titel: Effekten av vegankost på triglycerider, HbA1c och vikt hos personer med typ 2 diabetes – En systematisk översiktsartikel Författare: Julia Eliasson, Susanna Lindh Handledare: Ena Huseinovic Examinator: Anna Winkvist Linje: Dietistprogrammet, 180/240 hp Typ av arbete: Självständigt arbete i klinisk nutrition, 15 hp Datum: 2017-04-04 Bakgrund Idag beräknas 4-5 % av Sveriges befolkning leva med det livsstilsrelaterade sjukdomstillståndet typ 2 diabetes. Man har sett kopplingar mellan insjuknandet i typ 2 diabetes och kostvanor varav kosten utgör en grundsten i behandlingen. LÄS MER

  4. 4. Tarmflorans och kostens relation till fetma

    Kandidat-uppsats, Linnéuniversitetet/Institutionen för kemi och biomedicin (KOB)

    Författare :Lisa Brattkvist; [2017]
    Nyckelord :Gut microbiota; obesity; fermentation; probiotics; prebiotics; short chain fatty acids SCFA ;

    Sammanfattning : Förekomsten av övervikt och fetma har ökat kraftigt de senaste åren över hela världen och i fetmans fotspår ökar även fetmarelaterade sjukdomar. Utvecklingen anses bero på en kombination av faktorer som större tillgång på energirik kost, miljömässiga, livsstilsrelaterade, genetiska och patologiska faktorer. LÄS MER

  5. 5. Vilken betydelse har kosten för studieresultatet : På vilka sätt påverkar hälsovanorna betyget

    Uppsats för yrkesexamina på grundnivå, Umeå universitet/Institutionen för tillämpad utbildningsvetenskap

    Författare :Anita Säfbom; [2017]
    Nyckelord :diet; meal habits; study results; health score; principal component analysis; Kost; måltidsvanor; studieresultat; hälsopoäng; principalkomponentanalys;

    Sammanfattning : Finns det någon substans i uttrycket ”du blir smartare av att äta fisk”, eller är det bara en myt? Syftet med studien är att undersöka om kosten, sömnen och fysisk aktivitet har någon betydelse för elevernas studieresultat, i form av betyg i grundskolans årskurs 8, samt om det finns skillnader kopplat till kön. Att belysa vad som är viktigt i kostens sammansättning, måltidsvanor och hur det påverkar kognitionen. LÄS MER