Sökning: "kostförändringar"
Visar resultat 1 - 5 av 53 uppsatser innehållade ordet kostförändringar.
1. Att behandla en livsomvälvande sjukdom genom livsstilsförändringar : En kvantitativ icke-systematisk litteraturöversikt om effekten av fysisk aktivitet och kostförändringar på migrän
Kandidat-uppsats, Linnéuniversitetet/Institutionen för hälso- och vårdvetenskap (HV)Sammanfattning : Bakgrund: Migrän är en neurologisk, kronisk och funktionsnedsättande sjukdom som påverkar en stor del av den globala populationen. Den ger upphov till en stor ekonomisk börda både på individ- och samhällsnivå, liksom reducerar livskvalitén hos de drabbade. LÄS MER
2. Personers erfarenheter och upplevelser av kost och motionsförändringar vid diabetes mellitus typ – 2 : - En litteraturöversikt
Kandidat-uppsats, Jönköping University/HälsohögskolanSammanfattning : Bakgrund: Diabetes mellitus typ – 2 är ett kroniskt tillstånd som ökar världen över. Tillståndet kan drabba personer i olika åldrar. Sjuksköterskan har en betydande roll i personens egenvård i relation till kost- och motionsförändringar vid diabetes mellitus typ – 2. LÄS MER
3. Effekter av fysisk aktivitet och/eller kost med beteendeförändringstekniker på knäsmärtarelaterade funktionshinder och/eller fysisk funktion vid fetma
Master-uppsats, Mälardalens universitet/Akademin för hälsa, vård och välfärdSammanfattning : Bakgrund: Fetma är ett världsomspännande problem och är förknippat med knäsmärta hos den vuxna befolkningen. Resultaten av fysisk aktivitet och dietinterventioner med beteendeförändringstekniker för att minska knäsmärtrelaterad funktionsnedsättning hos överviktiga personer studeras inte systematiskt. LÄS MER
4. Erfarenheter av kostförändringar vid diabetes : En litteraturstudie
Kandidat-uppsats, Malmö universitet/Fakulteten för hälsa och samhälle (HS)Sammanfattning : Bakgrund: Diabetes typ två är en sjukdom som idag klassas som en folksjukdom, och är starkt betingat med dåliga levnadsvanor. En del i behandlingen av sjukdomen är livsstilsförändringar, såsom kostförändringar. Genom kosten kan många personer få kontroll över sina blodsockernivåer, och därmed sker en klinisk förbättring. LÄS MER
5. Äldre personers kunskapsbehov kring kost
Uppsats för yrkesexamina på avancerad nivå, Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskapSammanfattning : Introduktion: Tack vare en ökad medellivslängd utgör äldre personer en större del av Sveriges befolkning. Åldrande medför fysiska förändringar som påverkar matbehovet. Vikten av god nutrition och hälsosamma ätbeteenden är avgörande för att förlänga de friska åren. LÄS MER