Sökning: "kostintervention"

Visar resultat 6 - 10 av 13 uppsatser innehållade ordet kostintervention.

  1. 6. Effekt av lågkolhydratkost på energiförbrukningen vid bibehållande av

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för medicin

    Författare :Josefina Kristiansen; Nicolina Lundgren; [2019-06-25]
    Nyckelord :Energiförbrukning REE and TEE ; Lågkolhydratkost; bibehållande av; Energy expenditure REE and TEE ; Low carbohydrate diet; weight loss;

    Sammanfattning : Bakgrund: Lågkolhydratkost är ett diskuterat ämne där vissa forskare anser att det är enklare att genom denna kost uppnå viktnedgång samt bibehållande av denna, till följd av bland annat ökad energiförbrukning. Denna teori utmanar de konventionella kostråd som i dagsläget används inom vården och som bygger på vetenskapligt underlag. LÄS MER

  2. 7. Kan förändring av kost förbättra sjukdomen reumatoid artrit (RA)? : Vegandiet med eller utan gluten och medelhavsdiet

    Kandidat-uppsats, Linnéuniversitetet/Institutionen för kemi och biomedicin (KOB)

    Författare :Anna Emstrand; [2019]
    Nyckelord :Reumatoid artrit; kost; vegandiet; medelhavsdiet;

    Sammanfattning : Reumatoid artrit (RA) är en kronisk inflammatorisk ledsjukdom som karakteriseras av ledassocierad smärta, svullnad och funktionsförlust på grund av stelhet i lederna. RA är en av de vanligaste inflammatoriska sjukdomarna och drabbar cirka 0,5 % av Sveriges befolkning. LÄS MER

  3. 8. Changes in food choice during a weight loss trial with dietary treatment in postpartum women with overweight or obesity

    Magister-uppsats, Göteborgs universitet / Institutionen för medicin

    Författare :Jennie Maley; [2018-10-10]
    Nyckelord :Postpartum; food choice; overweight; obesity; diet intervention; weight loss; postpartum; livsmedelsval; övervikt; fetma; kostintervention; viktminskning;

    Sammanfattning : Title:Changes in food choice during a weight loss trial with dietary treatment in postpartum women with overweight or obesity Course: MED730, Research thesis in Clinical Nutrition, 30 ECTS Level: Second Cycle Semester/year: St/2017 Supervisor: Ena Huseinovic Examiner: Frode Slinde Keywords: Postpartum, food choice, overweight, obesity, diet intervention, weight loss Background: Overweight and obesity are an escalating problem worldwide and are major risk factors of diseases like cardiovascular disease and diabetes mellitus type 2. Pregnancy can cause overweight as substantial weight might be gained during pregnancy or retained after delivery. LÄS MER

  4. 9. Kan intag av mejeriprodukter med låg fetthalt sänka blodtrycket?

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för medicin

    Författare :Emma Bergman; Naman Limani; [2014-06-30]
    Nyckelord :mejeriprodukter; låg; fetthalt; blodtryck; sänka;

    Sammanfattning : Sahlgrenska Akademin vid Göteborgs universitet Avdelningen för invärtesmedicin och klinisk nutrition Sammanfattning Titel: Kan intag av mejeriprodukter med låg fetthalt sänka blodtrycket? Författare: Emma Bergman och Naman Limani Handledare: Lena Hulthén Examinator: Anna Winkvist Linje: Dietistprogrammet, 180/240 hp Typ av arbete: Självständigt arbete, 15 hp Datum: 2014-05-26 Bakgrund: Minst en tredjedel av Sveriges befolkning beräknas ha högt blodtryck med genetik, ohälsosam kost och fysisk inaktivitet som bidragande orsaker. Högt blodtryck är en av de största riskfaktorerna för att utveckla hjärt- och kärlsjukdom, vilket är den vanligaste dödsorsaken globalt sett. LÄS MER

  5. 10. En systematisk litteraturstudieom metabola markörer och dess omvårdnadsorienterade implikationer : En jämförelse mellan lågkolhydratkostoch traditionell diabeteskost

    Kandidat-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för omvårdnad

    Författare :Erik Sandström; Isabell Ångman; [2014]
    Nyckelord :Type 2 diabetes mellitus; Low carbohydrate diets; Traditional diabetic diet; Chronic Care Model; Self-care; Empowerment; Typ 2 diabetes mellitus; Lågkolhydratkost; Traditionell diabeteskost; Chronic Care Model; Egenvård; Empowerment;

    Sammanfattning : Bakgrund: I den systematiska litteratur studien Mat vid diabetes (SBU 2010) framgår det att lågkolhydratkost har likartade metabola effekter hos personer med diabetes i jämförelse med en traditionell lågfettskost. Trotts dessa råd visar en undersökning ifrån samma studie att endast 18 % av de tillfrågade sjuksköterskorna kliniskt tillämpade denna typ av kostintervention. LÄS MER