Sökning: "kostrelaterade sjukdomar"

Visar resultat 1 - 5 av 13 uppsatser innehållade orden kostrelaterade sjukdomar.

  1. 1. Hur näringsriktiga är hemlevererade matkassar i förhållande till näringsrekommendationer? : - En kvantitativ studie.

    Kandidat-uppsats, Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskap

    Författare :Malin Grönroos; Maya Salmikivi; [2023]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : SAMMANFATTNING Användandet av matkassar ökar i välutvecklade länder, såväl som förekomsten av kostrelaterade sjukdomar såsom övervikt. Tidsbrist och mental belastning kan vara hinder för att laga hälsosam mat hemma, därav kan hemlevererade matkassar vara användbara för att möjligtvis få hem näringsrika måltider i stället för att köpa ohälsosam mat. LÄS MER

  2. 2. Kännedom om och attityder till kostråd från Livsmedelsverket bland unga vuxna som invandrat från Syrien och svenskfödda unga vuxna

    Uppsats för yrkesexamina på grundnivå, Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskap

    Författare :Haya Hanna; Camilla Israelsson; [2021]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : Introduktion: Livsmedelsverket tar fram kostråd ämnade att hjälpa befolkningen att uppnå god hälsa och motverka utvecklandet av kostrelaterade sjukdomar. Många olika faktorer är avgörande för utvecklandet av matvanor och livsmedelsval. Studier visar att exempelvis migration kan påverka individers matvanor och hälsa. LÄS MER

  3. 3. Hemmaboende äldres kännedom om Livsmedelsverkets kostråd samt deras intag av utvalda livsmedel i relation till dessa : - en enkätsundersökning

    Kandidat-uppsats, Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskap

    Författare :Ida-Marie Jansson; Elin Larsson; [2017]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : Introduktion: För att främja god livskvalitet, minska prevalensen av kostrelaterade sjukdomar samt öka äldres möjlighet att bo kvar i hemmet är det av vikt att ta hänsyn till målgruppens olika förutsättningar vid förmedling av kostråd. Syfte: Syftet var att undersöka hemmaboende äldres kännedom om Livsmedelsverkets kostråd samt målgruppens självskattade intag av livsmedel i relation till dessa. LÄS MER

  4. 4. Kost vid graviditet : en studie om kostvanor och informationskällor gällande kostråd.

    Kandidat-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för kostvetenskap

    Författare :Fanny Nygren; [2017]
    Nyckelord :Gravid; kost;

    Sammanfattning : Bakgrund Dåliga kostvanor hos den blivande mamman kanleda till kostrelaterade sjukdomar hos mamman samt fostret. Det är viktigt att ta reda på hur kvinnors kostvanor ser ut och hur väl de informationskällor till kost som finns tillgängliga, används av de gravida. LÄS MER

  5. 5. Livsmedelsval under en konferensdag samt näringsinnehåll i tre lunchalternativ från konferensverksamhet P5 : -         En kvantitativ studie

    Kandidat-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för kostvetenskap

    Författare :Malin Vinberg; Ewa Stokka; [2016]
    Nyckelord :Konferensverksamheter; näringsberäkningar;

    Sammanfattning : SAMMANFATTNING   Bakgrund Genom en hälsosam kost kan koncentrations- och prestationsförmågan öka och risken för kostrelaterade sjukdomar minska. Då konferenser ofta pågår under många timmar och ibland hela dagar är det viktigt att matutbudet är näringsriktig för att kunna bidra med energi som räcker hela dagen. LÄS MER