Sökning: "kostvanor"

Visar resultat 1 - 5 av 296 uppsatser innehållade ordet kostvanor.

  1. 1. Kost-och hälsoundervisning i grundskolan En jämförelsestudie mellan niondeklassare i två svenska skolor respektive en finsk skola

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

    Författare :Marisanna Korhonen; Elin Larsson; Emma Luhanka; [2021-10-22]
    Nyckelord :kostvanor; kostundervisning; niondeklassare; näringslära; hälsoundervisning;

    Sammanfattning : I dagens samhälle förses vi kontinuerligt med olika budskap relaterade till mat och ätande. Utan en tillräcklig kunskap inom ämnet är det svårt att veta hur man ska förhålla sig tillallinformation. LÄS MER

  2. 2. Ett hållbart budskap -Livsmedelsverkets kommunikation via Instagram om kostens betydelse för klimat och miljö

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

    Författare :Britt-Marie Ek; Lisa Jonsson; Malin Ljunggren; [2021-08-30]
    Nyckelord :Beteendeförändring; hållbar matkonsumtion; klimat; kommunikation; kost; Livsmedelsverket; matsvinn; miljö; Stages of Change Model;

    Sammanfattning : Matkonsumtionen har stor påverkan på miljö och klimat. Kunskapsökning och beteendeförändringar behövs för att konsumtionen ska bli hållbar. Livsmedelsverket är den myndighet som har i uppgift att ge råd och sprida vetenskapligt förankrad kunskap om hållbara matvanor till konsument. LÄS MER

  3. 3. Sjuksköterskors erfarenheter av att motivera patienter med typ2 diabetes till fysisk aktivitet.

    Kandidat-uppsats,

    Författare :Isabella Brogren; Moa Karlsson; [2021-02-26]
    Nyckelord :Diabetes typ 2; fysisk aktivitet; sjuksköterskors erfarenheter; motivera;

    Sammanfattning : Bakgrund: Diabetes typ 2 drabbar allt fler personer världen över. Diabetes typ 2 är vanligast förekommande vilket oftast är ett resultat av osund livsstil och brist på fysisk aktivitet. Andra faktorer som kan ha betydelse för uppkomst av sjukdomen är ärftlighet, stress, rökning och ohälsosamma kostvanor. LÄS MER

  4. 4. Energitillgängligheten hos kvinnliga och manliga elitidrottare - baserat på en fyradagars kostregistrering

    Kandidat-uppsats, Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskap

    Författare :Matilda Erlandsson; Lina Nilsson; [2021]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : Bakgrund: Idrottare behöver äta stora mängder mat för att täcka sitt energibehov vilket har visats problematiskt och uppmärksammats som relativ energibrist hos både manliga och kvinnliga elitidrottare. Energitillgänglighet (EA) definieras som den energi som finns kvar till grundläggande fysiologiska processer efter att man räknat ut energiintag - energiförbrukningen från träning. LÄS MER

  5. 5. Självupplevd oral hälsa hos gastric bypass-opererade individer

    Kandidat-uppsats, Högskolan Kristianstad/Avdelningen för oral hälsa; Högskolan Kristianstad/Avdelningen för oral hälsa

    Författare :Gadier Saleh; Noura Rassa; [2021]
    Nyckelord :Fetma; gastric bypass; oral hälsa; orala hälsoproblem; självupplevd oral hälsa;

    Sammanfattning : Syftet med denna studie var att undersöka hur gastric bypass-opererade individer upplever sin orala hälsa efter kirurgin. En empirisk studie med en kvalitativ ansats genomfördes. Datainsamlingen som användes var semistrukturerade intervjuer med en intervjuguide som underlag. LÄS MER