Sökning: "kostvetenskap kvalitativ"

Visar resultat 1 - 5 av 116 uppsatser innehållade orden kostvetenskap kvalitativ.

  1. 1. Utvärdering av digital kostbehandling vid IBS : En kvalitativ intervjustudie

    Uppsats för yrkesexamina på avancerad nivå, Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskap

    Författare :Viktoria Olsson; Julia Wallin; [2023]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : Introduktion: Det har blivit alltmer förekommande att använda sig av digitala vårdmöten vid behandling av diverse sjukdomar inom sjukvården. Inom svensk primärvård tillämpas detta av bland annat dietister, vilka behandlar kost- och nutritionsrelaterade sjukdomstillstånd. En av dessa sjukdomstillstånd är irritable bowel syndrome (IBS). LÄS MER

  2. 2. Nutritionsrelaterade avvikelser på ett universitetssjukhus i Mellansverige : Vart brister nutritionsvården och hur kan den förbättras?

    Uppsats för yrkesexamina på grundnivå, Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskap

    Författare :Lovisa Selin Lännevall; Sandra Germundsson; [2023]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : Sammanfattning  Introduktion All hälso- och sjukvårdspersonal är skyldiga att rapportera en avvikande händelse i vården som kunde ha lett till eller som har lett till en vårdskada. För alla vårdprofessioner är det viktigt att veta vart nutritionsvården brister för att kunna sätta in åtgärder på dessa punkter, där dietisten har en central roll i förbättringsarbetet kring nutritionsrelaterade avvikelser på sjukhus. LÄS MER

  3. 3. Upplevelser av arbetet med specialkost och anpassad kost i grundskolan : En kvalitativ intervjustudie med skolkökspersonal

    Kandidat-uppsats, Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskap

    Författare :Susannah Hicks; Lisa Thunström; [2023]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : SAMMANFATTNING Introduktion: Antalet serverade måltider med special- och anpassad kost i svenska grundskolan ökar. I nationella riktlinjer och rekommendationer finns vägledning för skolkökspersonal inom området. LÄS MER

  4. 4. Äldre personers kunskapsbehov kring kost

    Uppsats för yrkesexamina på avancerad nivå, Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskap

    Författare :Tove Jellerbo; Isabella Tielman; [2023]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : Introduktion: Tack vare en ökad medellivslängd utgör äldre personer en större del av Sveriges befolkning. Åldrande medför fysiska förändringar som påverkar matbehovet. Vikten av god nutrition och hälsosamma ätbeteenden är avgörande för att förlänga de friska åren. LÄS MER

  5. 5. Attityder till sötningsmedel i dryck : En enkätstudie bland studenter

    Kandidat-uppsats, Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskap

    Författare :Frida Haegermarck; Gabriella Sjöström; [2023]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : Introduktion: Sötningsmedel är ett populär alternativ till socker och ett viktigt verktyg för att minska intaget av tillsatt socker. Tidigare studier av attityd har dock visat en viss skepsis till artificiella sötningsmedel. LÄS MER