Sökning: "kostvetenskap umeå"

Visar resultat 1 - 5 av 121 uppsatser innehållade orden kostvetenskap umeå.

  1. 1. "Idag har mat blivit något mycket mer jag kan se fram emot" : En kvalitativ intervjustudie om före detta elitidrottares tankar kring hälsa, mat och måltider.

    Kandidat-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

    Författare :Saga Georgsson; Marcus Andersson; [2022]
    Nyckelord :kost; kostvetenskap; mat; måltider; hälsa; idrott; elitidrott;

    Sammanfattning : BakgrundFysisk aktivitet ses vanligtvis som hälsosamt, men elitidrott kan i vissa fall vara tvärtom eftersom det vanligtvis medför en mycket stor belastning på kroppen och dessutom ställer stora krav på ätandet både vad gäller innehåll och tajming. Att avsluta en elitidrottskarriär kan därför föra med sig en del omställningar, inte minst när det gäller personens tankar kring hälsa, mat och måltider. LÄS MER

  2. 2. ”En stämpel på hur dagen ska bli” : Ungdomars resonemang kring sina frukostsituationer

    Kandidat-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

    Författare :Robin Steinwender; Sandra Sjöblom; [2021]
    Nyckelord :Frukost; Frukostval; Frukostvanor; Energi; Sällskap; Sociala medier; Påverkan; Hälsosam; Hem- och konsumentkunskap; Kostvetenskap; Ungdomar;

    Sammanfattning : Bakgrund Att förse kroppen med bränsle efter en natts fasta är en god idé. Frukost har fått benämningen som dagens viktigaste måltid. Frukostkonsumtion har generellt sett positiva effekter på kognitiv prestanda jämfört med utelämnande av frukost. Samtidigt har nyligen utförd forskning visat motsatsen. LÄS MER

  3. 3. Äldres erfarenheter och upplevelser av måltidssituationen på sjukhus : En kvalitativ studie

    Master-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för kostvetenskap

    Författare :Mathilda von Almassy; [2019]
    Nyckelord :äldre; måltidssituation; sjukhus; upplevelser; erfarenheter;

    Sammanfattning : Bakgrund Med åldern försämras lukt och smaksinnet vilket i sin tur, tillsammans med andra åldersrelaterade faktorer, påverkar ätbeteendet. Trots kunskap inom området förkommer fortfarande sjukdoms- samt åldersrelaterad undernäring. LÄS MER

  4. 4. Ämnesövergripande undervisning relaterat till kost och hälsa i svenska grundskolor

    Kandidat-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för kostvetenskap

    Författare :Hedda Landfors; [2019]
    Nyckelord :Ämnesövergripande undervisning;

    Sammanfattning : SAMMANFATTNING Bakgrund I Sverige stöds individens hälsa bl. a. genom undervisning i grundskolan, där målet är att varje elev ska få förståelse för livsstilens betydelse för hälsan. LÄS MER

  5. 5. Vegansk kosthållning : En kvantitativ studie om upplevelser, erfarenheter och kostmönster hos veganer

    Master-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för kostvetenskap

    Författare :Julia Lindman; [2019]
    Nyckelord :kost; vegan; veganism; vegetarian; upplevelser; erfarenheter; kostmönster;

    Sammanfattning :   Bakgrund Vegetarisk kosthållning blir vanligare och intresset för veganism ökar. Kosthållningen kan innebära hälsofördelar vilket är ett av motiven till veganism. Trots ökad popularitet cirkulerar fortfarande fördomar kring kosthållningen. LÄS MER