Avancerad sökning

Visar resultat 21 - 25 av 482 uppsatser som matchar ovanstående sökkriterier.

  1. 21. Stämningshöjande probiotika vid depression? : En scoping review över probiotikas effekter på tarmflora och depressiva symtom

    Uppsats för yrkesexamina på grundnivå, Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskap

    Författare :Ida Hansson; Malin Hedin; [2023]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : Sammanfattning  Introduktion: Egentlig depression är en av de ledande orsakerna till sjukdomsbörda i världen. Traditionell behandling består av terapi och läkemedel. Endast två tredjedelar av patienterna svarar på behandlingen. LÄS MER

  2. 22. Viktnedgång med hjälp av dietist jämfört med kommersiella viktminskningsprogram : en scoping review

    Uppsats för yrkesexamina på avancerad nivå, Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskap

    Författare :Michaela Lingerfors; Tomas Isaksson; [2023]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : Bakgrund: Idag kategoriseras ungefär en tredjedel av världens befolkning som överviktiga eller obesa, vilket är sammankopplat med ökad risk för att utveckla några av våra vanligaste folksjukdomar. Som stöd för att gå ner i vikt kan individer vända sig till dietist eller ett kommersiellt viktminskningsprogram. LÄS MER

  3. 23. Äta kött igen? : En studie om veg*nska individers identitet och upplevelser kring att återintroducera kött

    Kandidat-uppsats, Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskap

    Författare :Felix Hessel; Paulina Kronqvist; [2023]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : SAMMANFATTNING Denna studie undersöker hur veganer och/eller vegetarianer upplever att börja äta kött igen efter att ha följt en växtbaserad kost under en längre tidsperiod. Undersökningen fokuserar på den individuella upplevelsen men också på sociala aspekter. Framförallt i förhållande till identitet och stigmatisering. LÄS MER

  4. 24. Svenska konsumenters attityder till odlat kött : En kvantitativ enkätstudie

    Kandidat-uppsats, Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskap

    Författare :Klara Boström; Sara Hedin; [2023]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : Sammanfattning  Livsmedelsproduktionen har en betydande negativ påverkan på klimatet där produktionen av kött står för den största delen av utsläppen. Den globala köttkonsumtionen har ökat kraftigt från 1960-talet och ser i nuläget ut att fortsätta öka. LÄS MER

  5. 25. Energitillgänglighet och kolhydratintag hos manliga elitbandyspelare

    Uppsats för yrkesexamina på grundnivå, Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskap

    Författare :Hanna Bergström; Jack Sundberg; [2023]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : SAMMANFATTNING Introduktion För elitidrottare utgör kosten en förutsättning för hälsa och prestation. Forskningsläget visar att bristfälligt energi- och kolhydratintag är vanligt förekommande hos elitidrottare vilket kan medföra negativa konsekvenser för idrottaren. LÄS MER