Sökning: "kostvetenskap"

Visar resultat 36 - 40 av 482 uppsatser innehållade ordet kostvetenskap.

  1. 36. Uppfattningar om hälsosamma matvanor och Livsmedelsverkets kostråd i relation till de egna vanorna hos personer uppväxta i Brasilien boendes i Sverige : En kvalitativ studie

    Kandidat-uppsats, Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskap

    Författare :Emma Eriksson; Silva Amorim Gabriela; [2022]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : Introduktion: Forskning visar att migration till höginkomstländer ökar risken för folkhälsosjukdomar. En viktig aspekt är övergången från en hög andel färska råvaror till en matmarknad med stort utbud av processade livsmedel. LÄS MER

  2. 37. Matval och måltider hos personer med smak- och luktförändringar efter covid-19-infektion : en scoping review

    Kandidat-uppsats, Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskap

    Författare :Ninni Bellini Lindholm; Katarina Bömer-Schulte; [2022]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : Introduktion: Ett vanligt symtom vid insjuknande i covid-19 är smak- och luktbortfall. Dessa symtom kan bestå även efter tillfrisknande från den akuta infektionen. Lukt och smak är särskilt viktigt vid ätande. LÄS MER

  3. 38. Äldre vetesorter i jämförelse med moderna vetesorter med fokus på nutrition : En scoping review

    Kandidat-uppsats, Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskap

    Författare :Jonna Linehag; Maria Pettersson; [2022]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : Bakgrund: Ett intresse för identifiering av äldre vetesorter med större hälsopotential och näringsmässiga fördelar har under senare år ökat hos bönder, hantverksbagerier och konsumenter. Även ekologiskt odlade, lokalt producerade och nya typer av livsmedelsprodukter efterfrågas. LÄS MER

  4. 39. Könsskillnader i intag av olika proteinkälloroch attityder till att äta växtbaserat : En kvantitativ enkätstudie på unga svenskar

    Kandidat-uppsats, Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskap

    Författare :Azin Dadgar; Hilma Wass; [2022]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : Introduktion: För att svenskars matkonsumtion ska bli mer hållbar behöver konsumtionen av animaliska proteinkällor minskas för att ge mer utrymme till växtbaserat. Tidigare studier stärker stödet för att ett ökat intag av vegetabiliska proteinkällor kan påverka både hälsa och livslängd positivt. LÄS MER

  5. 40. Hinder & möjligheter med digitala vårdmöten : En kvalitativ undersökning om verksamma dietisters upplevelser och erfarenheter av att genomföra videobesök med patienter

    Uppsats för yrkesexamina på grundnivå, Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskap

    Författare :Jenny Lyktberg; [2022]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : Bakgrund: Digitaliseringen av hälso- och sjukvården har skapat nya sätt för vårdpersonal att interagera med patienter. Mot bakgrund av att samtalet är centralt för dietistens arbete är det av intresse att undersöka hur dietister upplever att mötet och samtalet med patienten fungerar digitalt. LÄS MER