Sökning: "kostvetenskap"
Visar resultat 36 - 40 av 482 uppsatser innehållade ordet kostvetenskap.
36. Uppfattningar om hälsosamma matvanor och Livsmedelsverkets kostråd i relation till de egna vanorna hos personer uppväxta i Brasilien boendes i Sverige : En kvalitativ studie
Kandidat-uppsats, Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskapSammanfattning : Introduktion: Forskning visar att migration till höginkomstländer ökar risken för folkhälsosjukdomar. En viktig aspekt är övergången från en hög andel färska råvaror till en matmarknad med stort utbud av processade livsmedel. LÄS MER
37. Matval och måltider hos personer med smak- och luktförändringar efter covid-19-infektion : en scoping review
Kandidat-uppsats, Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskapSammanfattning : Introduktion: Ett vanligt symtom vid insjuknande i covid-19 är smak- och luktbortfall. Dessa symtom kan bestå även efter tillfrisknande från den akuta infektionen. Lukt och smak är särskilt viktigt vid ätande. LÄS MER
38. Äldre vetesorter i jämförelse med moderna vetesorter med fokus på nutrition : En scoping review
Kandidat-uppsats, Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskapSammanfattning : Bakgrund: Ett intresse för identifiering av äldre vetesorter med större hälsopotential och näringsmässiga fördelar har under senare år ökat hos bönder, hantverksbagerier och konsumenter. Även ekologiskt odlade, lokalt producerade och nya typer av livsmedelsprodukter efterfrågas. LÄS MER
39. Könsskillnader i intag av olika proteinkälloroch attityder till att äta växtbaserat : En kvantitativ enkätstudie på unga svenskar
Kandidat-uppsats, Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskapSammanfattning : Introduktion: För att svenskars matkonsumtion ska bli mer hållbar behöver konsumtionen av animaliska proteinkällor minskas för att ge mer utrymme till växtbaserat. Tidigare studier stärker stödet för att ett ökat intag av vegetabiliska proteinkällor kan påverka både hälsa och livslängd positivt. LÄS MER
40. Hinder & möjligheter med digitala vårdmöten : En kvalitativ undersökning om verksamma dietisters upplevelser och erfarenheter av att genomföra videobesök med patienter
Uppsats för yrkesexamina på grundnivå, Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskapSammanfattning : Bakgrund: Digitaliseringen av hälso- och sjukvården har skapat nya sätt för vårdpersonal att interagera med patienter. Mot bakgrund av att samtalet är centralt för dietistens arbete är det av intresse att undersöka hur dietister upplever att mötet och samtalet med patienten fungerar digitalt. LÄS MER