Avancerad sökning

Visar resultat 6 - 10 av 482 uppsatser som matchar ovanstående sökkriterier.

  1. 6. Ökade matprisers effekt på konsumtionsvanor : En kvantitativ enkätstudie

    Kandidat-uppsats, Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskap

    Författare :Emelie Holpers; Emil Wallin; [2023]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : SAMMANFATTNING Bakgrund: På ett år har svenska matpriserna ökat med 22% i samband med en skakig omvärld. Tidigare studier har påvisat att ökade matpriser minskar konsumtionen av många livsmedel, där det finns en koppling till socioekonomisk status. LÄS MER

  2. 7. Kristiders påverkan på livsmedelsdonationer till människor som lever i livsmedelsosäkerhet/matfattigdom : En kvantitativ jämförande studie av livsmedelsdonationer till en ideell organisation i Uppsala

    Kandidat-uppsats, Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskap

    Författare :Christine Jansson; Saga Manby; [2023]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : SAMMANFATTNING    Inledning: De senaste årens ekonomiska kriser har påverkat tillvaron för de flesta, inte minst för de som lever i socioekonomisk utsatthet. Förekomsten av livsmedelsosäkerhet/matfattigdom ökar globalt och även i Sverige. LÄS MER

  3. 8. Hur näringsriktiga är hemlevererade matkassar i förhållande till näringsrekommendationer? : - En kvantitativ studie.

    Kandidat-uppsats, Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskap

    Författare :Malin Grönroos; Maya Salmikivi; [2023]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : SAMMANFATTNING Användandet av matkassar ökar i välutvecklade länder, såväl som förekomsten av kostrelaterade sjukdomar såsom övervikt. Tidsbrist och mental belastning kan vara hinder för att laga hälsosam mat hemma, därav kan hemlevererade matkassar vara användbara för att möjligtvis få hem näringsrika måltider i stället för att köpa ohälsosam mat. LÄS MER

  4. 9. Föräldrastrategier för hantering av matkräsenhet hos barn : En scoping review

    Uppsats för yrkesexamina på grundnivå, Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskap

    Författare :Ida Mårtensson; Lovisa Nonnen; [2023]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : SAMMANFATTNING  Introduktion: Matkräsenhet (picky eating) är en del av ett spektrum av ätsvårigheter med potentiella konsekvenser för såväl barn som föräldrar både vad avser den fysiska som mentala hälsan. Det är därmed av vikt att tillhandahålla kunskap och strategier för föräldrar för hantering av problemen. LÄS MER

  5. 10. Vad har kroppspositionen för påverkan på uppmätt vadomkrets? : En kvantitativ tvärsnittsstudie

    Uppsats för yrkesexamina på avancerad nivå, Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskap

    Författare :Vilma Jonsson; Josefin Knave; [2023]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : Introduktion: Förlust av muskelmassa är ett av de fenotypiska kriterierna för att diagnostisera undernäring enligt Global Leadership Initiative on Malnutrition (GLIM). En enkel metod för att bedöma muskelmassa är att mäta vadomkrets. Det saknas dock konsensus kring i vilken kroppsposition och på vilket ben vadomkrets ska mätas. LÄS MER