Sökning: "kvävegiva"

Visar resultat 1 - 5 av 20 uppsatser innehållade ordet kvävegiva.

  1. 1. Odlingsförsök med Pinus sylvestris i gransågspån blandat med hydrokol respektive pyrokol

    Kandidat-uppsats, SLU/School for Forest Management

    Författare :Annica Berglund; Ninja Bernzen; [2023]
    Nyckelord :alternativt odlingssubstrat; näringsläckage; biokol;

    Sammanfattning : Torv är det vanligaste odlingssubstratet som används idag till de mer än 400 miljoner skogsplantor som årligen levereras till det svenska skogsbruket. Det låga näringsinnehållet och goda vattenhållande förmågan gör att torven går att anpassa efter behov med gödsling och kalkning. LÄS MER

  2. 2. Gransågspån som odlingssubstrat för tall-, gran- och björkplantor

    Kandidat-uppsats, SLU/School for Forest Management

    Författare :Rickard Bodell; Emanuel Vestlund; [2023]
    Nyckelord :substrat; sågspån; torv; plantor;

    Sammanfattning : Torv är idag i många sammanhang klassad som ett fossilt bränsle och utdikade torvmarker släpper ut koldioxid. Även lämpligheten med att i samma utsträckning som idag fortsätta använda torv i odlingssammanhang ifrågasätts. LÄS MER

  3. 3. Höstraps + frostkänsliga baljväxter = sant? : en undersökning av samodlingseffekter på förekomsten av skadeinsekter

    Kandidat-uppsats, SLU/Dept. of Plant Protection Biology

    Författare :Madeléne Strandberg; [2023]
    Nyckelord :Brassica napus; samodling; Vicia faba; Trifolium alexandrinum; Brassicogethes aeneus; Ceutorhynchus obstrictus; Ceutorhynchus pallidactylus; Dasineura brassicae; parasitering;

    Sammanfattning : Raps, Brassica napus, är en vanlig gröda som odlas främst som oljeväxt. Grödan har ett stort behov av kväve för fullgod tillväxt. LÄS MER

  4. 4. Baking quality of winter wheat : the effect of variety, cultivation site and nitrogen supply

    Master-uppsats, SLU/Department of Molecular Sciences

    Författare :Linnéa Gustafsson; [2022]
    Nyckelord :bread; baking quality; winter wheat; variety; cultivation site; nitrogen supply; genotype; environment;

    Sammanfattning : Wheat is the most important cereal crop for breadmaking. Different wheat varieties tend to yield varying bread quality, which is affected both by genotype and environmental factors. The present study aims to investigate the genetic and environmental effect on bread quality. LÄS MER

  5. 5. Mineralkväve i åkermark efter skörd : vilka faktorer påverkar nivåerna och hur kan höga värden undvikas?

    Uppsats för yrkesexamina på avancerad nivå, SLU/Dept. of Soil and Environment

    Författare :Sigrid Tirén; [2020]
    Nyckelord :kvävegödsling; ekonomiskt optimal kvävegiva; mineralisering; höstvete;

    Sammanfattning : Kväve är ett viktigt näringsämne inom växtodlingen och för att uppnå en hög skörd med en hög kvalitet behöver kväve tillföras odlingen genom kvävegödsling. Att tillföra en allt för hög kvävegödselmängd kan öka mängden mineralkväve som blir kvar i marken efter skörd, vilket ökar risken för att kväve ska utlakas eller denitrifieras. LÄS MER