Sökning: "kvinnliga kockar"
Visar resultat 1 - 5 av 6 uppsatser innehållade orden kvinnliga kockar.
1. STJÄRNKOCKAR OCH SILLHOROR : En kvalitativ studie om maskulinitetskultur inom kockyrket
Kandidat-uppsats, Umeå universitet/Sociologiska institutionenSammanfattning : Syftet med studien är att undersöka och belysa maskulinitetskulturen inom kockyrket. Ett mansdominerat yrke som har nära kopplingar till det obetalda hushållsarbetet traditionellt sett utfört av kvinnan. Materialet till studien utgörs utav semistrukturerade intervjuer med tre manliga och två kvinnliga kockar. LÄS MER
2. Manliga och kvinnliga kockar : En analys av kokböckers omslagsdesign ur ett genusperspektiv
Kandidat-uppsats, Högskolan Dalarna/Grafisk teknologiSammanfattning : Syftet med denna studie var att genom en visuell innehållsanalys undersöka hur kokböcker normalt såg ut för varje genus. Resultatet skulle sedan jämföras för att hitta skillnader och likheter mellan manliga och kvinnliga omslag för att sätta ett genusperspektiv på utformningen, samt undersöka om designen berodde på författarens eller målgruppens kön. LÄS MER
3. Framgångsfaktorer – Fyra kökschefer berättar
Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskapSammanfattning : Det är väl uppmärksammat i samhället att det råder en ojämställdhet i restaurangbranschen mellan kvinnor och män i kockyrket, liksom att det finns klara gränser för könssegregering inom branschen. Kockens arbete betraktas och är fortfarande ett mansdominerat yrke i restau-rangbranschen. LÄS MER
4. Avsaknad av kvinnliga kockar : En undersökning om varför det är så få yrkesverksamma kvinnliga kockar
M1-uppsats, Avdelningen för utbildningsvetenskapSammanfattning : Sammanfattning Syftet med detta examensarbete är att försöka finna förståelse och orsaken till att trots att det årligen utbildas fler kvinnliga kockar än manliga kockar vid Sveriges restaurangskolor, är det väldigt få kvinnor som arbetar som kock på restaurang. Vilket mynnar ut i frågor som berör den kvalitativa jämställdhetsaspekten i såväl skolmiljö som arbetsmiljö. LÄS MER
5. Kvinnliga kockar, sämre soppa? - En diskursanalytisk kulturstudie av svenska matlagningsprogram
Kandidat-uppsats, Lunds universitet/Medie- och kommunikationsvetenskapSammanfattning : Studien är en granskning av språk och beteende hos kockar i svensk televisions matlagningsprogram. Vi undersöker kockarnas sätt att laga mat, deras språk och hur de presenteras utifrån sitt kön. LÄS MER