Sökning: "kvinnor och kost"

Visar resultat 1 - 5 av 238 uppsatser innehållade orden kvinnor och kost.

  1. 1. Menstruationscykeln och träning: Kvinnliga idrottares egna upplevelser med fokus på prestation

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

    Författare :Felicia Kallberg; Gemma Marsh; Johanna Pettersson; [2021-10-22]
    Nyckelord :menstruationscykeln; prestation; medvetenhet; drottare; symptom;

    Sammanfattning : Introduktion: Fler kvinnor väljer att idrotta och trots ökat intresse om kvinnokroppen och menstruationscykeln (MC) i idrottsvärlden finns det fortfarande brist på forskning. Att optimera sin prestation är ett mål hos idrottare men för att kunna göra det så effektivt som möjligt behövs det mer kunskap om hur MC påverkar idrottare och deras prestation. LÄS MER

  2. 2. En hälsofrämjande närmiljö En kvalitativ studie om seniorers möjligheter till fysisk aktivitet

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

    Författare :Sofia Lindstedt; [2021-10-22]
    Nyckelord :hälsa; närmiljö; self-efficacy; senior;

    Sammanfattning : En ökande medellivslängden innebär utmaningar för både individen och samhället. När viåldras förändras kroppens sammansättning och vi blir känsligare för yttre påfrestningar. Hurvi åldras beror på flera samverkande faktorer som arv, livsstil och sjukdom. LÄS MER

  3. 3. Friidrottares idrottsmotivation under Covid19-pandemin En kvalitativ intervjustudie med tävlande friidrottare

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

    Författare :Anton Klint; Joacim Söderhäll; [2021-10-22]
    Nyckelord :covid-19; friidrott; motivation; self determinatation theory;

    Sammanfattning : Intro: Under Covid19-pandemin har förutsättningar för människor inom en mängd fält i hela samhället påverkats. Vissa riktlinjer och bindande regler har gällt under denna period för att begränsa smittspridning. Idrottsrörelsen, som i Sverige engagerar många människor anses ha påverkats negativt under denna period. LÄS MER

  4. 4. Mindfulness och välbefinnande: En kvantitativ enkätundersökning och explorativ analys om sambandsfaktorer

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

    Författare :Lawrencia Gyan; Jonna Kotivesi; [2021-08-30]
    Nyckelord :fysisk aktivitet; mindfulness; Self-Determination Theory; välbefinnande;

    Sammanfattning : Introduktion: Intresset för mindfulness har ökat kraftig tunder de senaste årtiondena vilket har resulterat i att även forskning inom ämnet har exploderat. Det holistiska hälsoperspektivet, som står i centrum i hälsopromotion, tar hänsyn till såväl fysiska, psykiska som emotionella aspekter vad gäller välbefinnande. LÄS MER

  5. 5. Effekt av medelhavskost i jämförelse med habituell kost eller low-fat, high-complex carbohydrate diet på mängden Faecalibacterium prausnitzii i tarmmikrobiotan

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för medicin

    Författare :Jessica Hansson Catenot; Louice Spjuth; [2021-08-06]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : AbstractTitle: Effect of Mediterranean diet compared to habitual diet or low-fat, high-complex carbohydrate diet on the amount of Faecalibacterium prausnitzii in the intestinal microbiota.Author: Louice Spjuth and Jessica Hansson CatenotSupervisor: Klara SjögrenExaminer: Anna WinkvistProgramme: Programme in dietetics, 180/240 ECTSType of paper: Bachelor’s thesis in clinical nutrition, 15 higher education creditsDate: May 25, 2021Background: Mediterranean diet consists of a high proportion of fruits, vegetables, fish, seafoods, white meats, monounsaturated and polyunsaturated fats. LÄS MER