Sökning: "kvinnor och kost"
Visar resultat 6 - 10 av 277 uppsatser innehållade orden kvinnor och kost.
6. Matsvinn i hushållet : En kvantitativ studie om förekomst och orsaker
Kandidat-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för kost- och måltidsvetenskapSammanfattning : Onödigt matavfall, så kallat matsvinn, är ett stort samhällsproblem idag. Enligt de globala hållbarhetsmålen, Agenda 2030, ska matsvinnet halveras fram till år 2030. Tidigare forskning visar att det finns olika skäl till att människor slänger mat. LÄS MER
7. Effektivitet och säkerhet av sakubitril/valsartan vid farmakologisk behandling av hypertoni : En litteraturöversikt om effektiviteten och säkerhetsprofilen av angiotensinreceptor-neprilysinhämmare (ARNI) vid hypertonibehandling
Kandidat-uppsats, Linnéuniversitetet/Institutionen för kemi och biomedicin (KOB)Sammanfattning : Introduktion: Idag beräknas global mortalitet vara ungefär 9,4 miljoner varje år till följd av hypertoni; högt blodtryck. Ungefär två miljoner av befolkningen i Sverige bär på sjukdomen där sjukdomstillståndet hos majoriteten av de drabbade yttras asymtomatiskt. LÄS MER
8. STIGANDE MATPRISEROCH NORRLÄNNINGARS KOSTVAL OCH KOSTVANOR – ENENKÄTSTUDIE
Kandidat-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för kost- och måltidsvetenskapSammanfattning : Bakgrund Matpriser har gett upphov till en större oro särskilt bland ekonomiskt utsattapersoner. Priserna på livsmedel och alkoholfria drycker har blivit 20,95% dyrare frånfebruari 2022 till februari 2023. LÄS MER
9. Fysisk aktivitet för att förebygga graviditetsdiabetes : En systematisk litteraturstudie
Kandidat-uppsats, Uppsala universitet/Fysioterapi och beteendemedicinSammanfattning : Bakgrund: Diagnosen graviditetsdiabetes innebär en glukosintolerans vilket kan ge stora konsekvensersom komplikationer vid födsel, makrosomi eller diabetes typ 2. Riskfaktorerna för att fådiagnosen är bland annat högt BMI, ålder >35 år samt låg fysisk aktivitetsnivå. LÄS MER
10. Hinder och möjligheter för kvinnor att verka och etablera sig som vinmakare i Europa : This is what happens when a daughter comes home, hasn't learned anything and thinks she can just make wine
Kandidat-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för kost- och måltidsvetenskapSammanfattning : Syftet med studien är att undersöka vilka möjligheter och hinder kvinnliga vinmakare stöter på medan de etablerar sig och verkar som vinmakare i Europa. Studien undersöker även fördjupade kunskaper om historiska och kulturella föreställningar om genus inom vintillverkning. LÄS MER