Sökning: "läsk konsumtion"

Visar resultat 1 - 5 av 21 uppsatser innehållade orden läsk konsumtion.

  1. 1. Kunskap om dental erosion samt konsumtion av sur dryck bland ungdomar : En tvärsnittsstudie

    Kandidat-uppsats, Karlstads universitet/Institutionen för hälsovetenskaper (from 2013)

    Författare :Mikaela Frycklund; Sofia Larsson; [2023]
    Nyckelord :Acidic drink; adolescents; consumption; dental erosion; knowledge; Dental erosion; konsumtion; kunskap; sur dryck; ungdomar;

    Sammanfattning : Introduktion/Bakgrund: Dental erosion är en irreversibel kemisk process som innebär förlust avtandsubstans. Läskförsäljning i Sverige ökar varje år och ungdomars konsumtion av läsk är en bidragandeorsak till dental erosion. LÄS MER

  2. 2. Attityder till sötningsmedel i dryck : En enkätstudie bland studenter

    Kandidat-uppsats, Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskap

    Författare :Frida Haegermarck; Gabriella Sjöström; [2023]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : Introduktion: Sötningsmedel är ett populär alternativ till socker och ett viktigt verktyg för att minska intaget av tillsatt socker. Tidigare studier av attityd har dock visat en viss skepsis till artificiella sötningsmedel. LÄS MER

  3. 3. Icke-energigivande sötningsmedel En kartläggning av attityder, uppfattningar och konsumtionsbeteenden

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

    Författare :Hiba Asskoul; Mergita Gjaka; Clara Kullberg; [2021-10-22]
    Nyckelord :Icke-energigivande sötningsmedel; attityder; ; riskuppfattningar; konsumtionsvanor;

    Sammanfattning : Växande oro för hälsa och livskvalitet uppmuntrar människor att anpassa hälsosamma livsstilar och undvika konsumtion av mat rik på socker, salt och fett. Idag har tillgängligheten till energitäta och näringsfattiga livsmedel skapat problem med livsstilssjukdomar såsom övervikt och fetma, diabetes typ 2, insulinresistens, hjärt- och kärlsjukdomar och karies. LÄS MER

  4. 4. Unga vuxnas tankar och erfarenheter kring sin konsumtion av söta och sötade produkter : En kvalitativ intervjustudie

    Kandidat-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

    Författare :Kajsa Malmgren; Cecilia Melander; [2021]
    Nyckelord :sockerkonsumtion; unga vuxna; vanor; beteenden; tankar; erfarenheter; sötade produkter;

    Sammanfattning : SammanfattningBakgrund Enligt Nordiska näringsrekommendationer ska inte mer än 10% av energin komma från tillsatt socker. De konsekvenser som kan uppstå av för högt sockerintag är olika folkhälsosjukdomar. LÄS MER

  5. 5. Ultraprocessad mat : Sambandet mellan konsumtion av ultraprocessad mat, övervikt och fetma

    Kandidat-uppsats, Linnéuniversitetet/Institutionen för kemi och biomedicin (KOB)

    Författare :Wendela Winglycke; [2019]
    Nyckelord :Ultra-processed food; processed food; overweight; obesity; BMI; NOVA; Ultraprocessad mat; processad mat; övervikt; fetma; BMI; NOVA;

    Sammanfattning : Introduktion. Ultraprocessad mat innebär industriellt producerad mat som ofta har ett lågt näringsvärde men hög energitäthet, t.ex. läsk, godis, sötsaker, chips och färdigmat. LÄS MER