Avancerad sökning

Visar resultat 1 - 5 av 50 uppsatser som matchar ovanstående sökkriterier.

  1. 1. Jag har snövatten! : En kvalitativ studie om de yngsta barnens meningsskapande under kemiaktiviteten ”Olika ämnens löslighet i vatten”

    Uppsats för yrkesexamina på grundnivå, Karlstads universitet

    Författare :Cecilia Mattsson; [2023]
    Nyckelord :the youngest children; interaction; materials; meaning-making; productive questions; de yngsta barnen; interaktion; material; meningsskapande; produktiva frågor;

    Sammanfattning : The purpose of the study is to contribute with knowledge about the youngest children's meaning-making based on a chemistry content in the activity "Solubility of different substances in water". The study is conducted from a socio-cultural perspective. The study is qualitative and based on the methodological approach Design-based research. LÄS MER

  2. 2. Evaluation of Woodmer/plastic composites

    Master-uppsats, KTH/Fiber- och polymerteknologi

    Författare :Leon Ahlström; [2023]
    Nyckelord :Extrusion; Woodmer; Flame test; Tensile test; Composites; Extrudering; Woodmer; Flamtest; Dragtest; Kompositer;

    Sammanfattning : Plast ger otroliga möjligheter i form av stor variation för materialanvändning. Tyvärr sker det dock på bekostnad av miljön då de ackumuleras i naturen. En kompromiss mellan hållbarhet och fortsatt plastanvändning skulle kunna vara att använda biomassa som fyllnadsmaterial i plastkompositer istället för plast. LÄS MER

  3. 3. Exploring the Potential Plant Proteins as Structuring Agents: Designing Plant Based Alternatives to Dairy Products

    Master-uppsats, KTH/Industriell bioteknologi

    Författare :Sophie Elväng; [2023]
    Nyckelord :Pulses protein; protein concentrate; gels; solubility; emulsions; Baljväxter; proteinkoncentrat; gel; löslighet; emulsion;

    Sammanfattning : Dagens livsmedelsindustri genomgår just nu ett skifte mot mer hållbara lösningar. Ett område som kräver större fokus är utveckling av växtbaserade substitut för kött- och mjölkprodukter. Den största utmaningen här är att utveckla produkter med näringsinnehåll, textur och smak som efterliknar de animaliska produkterna. LÄS MER

  4. 4. Enzymaktivitet i kostkällor och bromelains förmåga att spjälka vassle- och ärtprotein

    Kandidat-uppsats, Lunds universitet/Livsmedelsteknik (kandidat); Lunds universitet/Livsmedelteknisk högskoleutbildning - YTH

    Författare :Mattias Stenström; Marcus Jacobsen; [2022]
    Nyckelord :Enzym; bromelain; proteas; grodd; skott; ananas; protein; vassle; ärtprotein; aktivitet; matsmältning; spjälkning; upptag; livsmedelsteknik; Agriculture and Food Sciences;

    Sammanfattning : Proteiner är kroppens byggstenar och behövs bland annat för att reparera celler, bygga upp vävnader och muskler samt bilda enzymer. Proteinbrist kan leda till försämrad hälsa och därför finns rekommendationer att andelen protein i den dagliga kosten bör utgöra 18 E%. LÄS MER

  5. 5. Utveckling av metoder för mätning av stabilitet hos hydrokolloider – Metylcellulosa som konsistensgivare i köttersättningsmix.

    Kandidat-uppsats, Linnéuniversitetet/Institutionen för kemi och biomedicin (KOB)

    Författare :Louise Engström; [2022]
    Nyckelord :Hydrocolloid; cellulose; methylcellulose; emulsion; gel; Hydrokolloid; cellulosa; metylcellulosa; emulsion; gel;

    Sammanfattning : Emulsioner bildas då två vätskor som normalt sätt inte blandas med kraft vispas samman för att distribuera den ena vätskan i den andra. För att dessa vätskor inte efter avslutad vispning ska gå isär kan emulgeringsmedel tillsättas, till exempel polysackarider som hör till hydrokolloiderna. LÄS MER