Sökning: "lchf media"

Visar resultat 1 - 5 av 10 uppsatser innehållade orden lchf media.

  1. 1. Nordiska näringsrekommendationerna vs populärvetenskapliga dieter: Kvinnors och mäns erfarenheter, kunskaper och källor till kostinformation.

    Kandidat-uppsats, Luleå tekniska universitet/Institutionen för hälsa, lärande och teknik

    Författare :Elin Landelius; Anna Sturk; [2021]
    Nyckelord :Nordiska näringsrekommendationer; NNR 2012; dieter; kost; trovärdighet; populärvetenskap; Livsmedelsverket; hälsopromotion; folkhälsa;

    Sammanfattning : Syftet med studien var att undersöka svenska kvinnors och mäns erfarenheter av populärvetenskapliga dieter samt de Nordiska näringsrekommendationerna (NNR), deras kunskaper om kost och källor till kostinformation. Syftet var även att undersöka om det fanns några skillnader mellan kvinnor och män, samt mellan låg- och höginkomsttagare. LÄS MER

  2. 2. LCHF ett (o)hälsosamt kostval. : En diskursanalytisk studie av mediers framställning av LCHF.

    Kandidat-uppsats, Mälardalens högskola/Hälsa och välfärd

    Författare :Jenny Rimeus; Hanna Westlund; [2019]
    Nyckelord :LCHF; health; media; diet; discourse; social construction; Diskursanalys; LCHF; hälsa; diet; diskurs; social konstruktion;

    Sammanfattning : Denna uppsats syftar till att studera den diskursiva kampen kring dieter. Vi har satt fokus på hur kontroverser kring dieten LCHF gestaltas i media. LCHF är en diet som innebär att man håller en kost som till grunden innebär ett lågt intag av kolhydrater och ett högt intag av fett. LÄS MER

  3. 3. Lågkolhydratkosters effekt på kognition hos obesa vuxna

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för medicin

    Författare :Rebecca Jönsson; Camilla Johansson; [2015-08-03]
    Nyckelord :Lågkolhydrat; lågkolhydratkoster; kognition; obesa; vuxna;

    Sammanfattning : Sahlgrenska Akademin vid Göteborgs universitet Avdelningen för invärtesmedicin och klinisk nutrition Sammanfattning Titel: Lågkolhydratkosters effekt på kognition hos obesa vuxna Författare: Camilla Johansson och Rebecca Jönsson Handledare: Frode Slinde Examinator: Mette Axelsen Linje: Dietistprogrammet, 180/240 hp Typ av arbete: Självständigt arbete i klinisk nutrition, 15 hp Datum: 2015-04-08 Bakgrund Diskussioner kring olika viktminskningsmetoder får ett allt större utrymme i media, då både förekomsten av övervikt och fetma ökar men även det generella intresset för hälsa. De ofta diskuterade lågkolhydratkosterna har länge använts vid behandling av epilepsi och där visats ge positiva resultat, vilket öppnar för teorier om att en lågkolhydratkost som påverkar hjärnans funktion således även skulle kunna ha effekt på kognitionen. LÄS MER

  4. 4. Varför väljer vuxna i Sverige att följa olika former av dieter? : En studie om orsak till samt val av diet

    Kandidat-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för kostvetenskap

    Författare :Jenny Carlsson; Erika Lundberg; [2014]
    Nyckelord :Diet; kostvanor; socioekonomiska faktorer; sociala faktorer; vikt; LCHF; 5:2; GI;

    Sammanfattning : Bakgrund: Dieter får allt större utrymme i media samtidigt som allt fler följer någon diet. Syfte: Syftet var att undersöka varför vuxna personer i Sverige valt att följa någon form av diet. Vidare undersöktes bland annat socioekonomiska faktorers inverkan på valet av diet. LÄS MER

  5. 5. Fettdebatten fortsätter : En studie om konsumenters val av mejeriprodukter och attityder till fett och hälsa.

    Kandidat-uppsats, Institutionen för kostvetenskap

    Författare :Frida Larsson; Karolina Byström; [2013]
    Nyckelord :förtroende; kostbudskap; media; fettkonsumtion; fett; hälsa; lchf;

    Sammanfattning : Bakgrund Svenska livsmedelsverkets rekommendation att minska konsumtionen av mättat fett har på senaste tiden ifrågasatts. Kritiker anser att det saknas belägg för att mättat fett och hög fettkonsumtion ökar risken för övervikt och hjärt- kärlsjukdom. LÄS MER