Sökning: "legume"
Visar resultat 1 - 5 av 73 uppsatser innehållade ordet legume.
1. Assessing water balance and yields in Malawian cropping systems : maize soybean and maize Gliricidia systems resilience against climate change
Master-uppsats, SLU/Dept. of Soil and EnvironmentSammanfattning : In Malawi, maize monocultures are increasingly susceptible to extreme weather patterns, causing considerable yield reduction and heightened food insecurity for smallholder farmers dependent on rainfed subsistence agriculture. Diversifying cropping systems is crucial for ensuring yield resilience. LÄS MER
2. Kan samodling av höstraps och utvintrande baljväxter minska angreppen av rapsjordloppa?
Kandidat-uppsats, SLU/Dept. of EcologySammanfattning : Höstraps (Brassica napus) är en av världens och Sveriges viktigaste grödor. Det är en viktig avbrottsgröda i växtföljder dominerade av spannmål. Tyvärr har den omfattande odlingen gjort att rapsen drabbats av patogener och skadegörare, vilket försvårar ekologisk odling. LÄS MER
3. System ecology of legumes mixes in ley production : impact on pollinating insects and further implications for production in northern Sweden
Master-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för ekologi, miljö och geovetenskapSammanfattning : The population and diversity of pollinating insects in Europe are declining, partly due to lossof habitat. In agricultural landscapes, farming practices with more intensified land use haveincreased. In Swedish agricultural habitats, most ley production is dominated by grass and red clover (Trifolium pratense). LÄS MER
4. Technical Aspects of Plant-based Protein Coagulation for Cheese Analogues
Kandidat-uppsats, SLU/Department of Molecular SciencesSammanfattning : This report highlights the importance of exploring alternative protein sources to produce sustainable and nutritious cheese analogues. Using legumes such as soybeans and fava beans can be a crucial step towards reducing our reliance on animal products. While also staying within the planetary boundaries, in line with the United Nations global goals. LÄS MER
5. Komjölk kontra växtbaserade alternativ : en jämförande studie kopplat till näringsinnehåll, hälsa och miljöpåverkan
Kandidat-uppsats, SLU/Department of Molecular SciencesSammanfattning : Den här uppsatsens syfte är att utifrån näringsinnehåll, hälso- och miljöpåverkan jämföra komjölk med växtbaserade alternativ. De växtbaserade dryckerna som rapporten belyser är havre-, soja- och mandeldryck. En litteraturstudie har genomförts varvid flera olika databaser har använts. LÄS MER