Sökning: "lipids"

Visar resultat 1 - 5 av 161 uppsatser innehållade ordet lipids.

  1. 1. Effekt av blåbär på blodlipider En systematisk litteraturöversikt om effekt av blåbärsintag på blodlipider.

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för medicin

    Författare :Vendela Welander; Viktoria Morell; [2024-02-09]
    Nyckelord :Lipids; LDL; HDL; total cholesterol; triglycerides; blueberries; anthocyanins; Lipider; totalkolesterol; triglycerider; blåbär; antocyanin;

    Sammanfattning : Syfte: Syftet är att sammanställa det aktuella forskningsunderlaget för att undersöka om intag av blåbär förändrar lipidnivåer hos män och kvinnor ≥18 år jämfört med att inte inta blåbär. Metod: I denna systematiska översiktsartikel har en litteratursökning genomförts. LÄS MER

  2. 2. Spirulinas effekt på blodlipidnivåer – En systematisk översiktsartikel

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för medicin

    Författare :Andrea Grankvist; Fia Löfmark; [2024-02-09]
    Nyckelord :Spirulina; Arthrospira Maxima; Arthrospira Platensis; blodlipider; LDL; HDL; totalkolesterol; triglycerider; blood lipids; total cholesterol; triglycerides;

    Sammanfattning : Syfte: Syftet med denna systematiska översiktsartikel är att undersöka om spirulinaintag har en effekt på blodlipidnivåer hos vuxna människor, oavsett hälsostatus. Metod: En systematisk litteratursökning utfördes i databaserna Scopus och PubMed. LÄS MER

  3. 3. Tracing Tempera through Time-of-Flight Secondary Ion Mass Spectrometry Analysing samples from four icons from the Nationalmuseum collection

    Master-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för kulturvård

    Författare :Nina Olivier; [2024-01-30]
    Nyckelord :Icons; tempera; emulsions; analysis methods; ToF-SIMS;

    Sammanfattning : This thesis will analyze samples in form of cross-sections taken from four icons of the Nationalmuseum collection, two Russian, from the 18th and 19th centuries and two Greek, also from the 18th and 19th centuries, using the Time-of-Flight Secondary Ion Mass Technique. The objective is to detect, isolate and, if possible, identify the amino acids and the fatty acids in the protein and lipids used in the tempera, the ground, and the olifa using Time of Flight Secondary Ion Mass Spectrometry. LÄS MER

  4. 4. Analysis of fatty acids in fatty acid-based herbicides by gas chromatography

    Master-uppsats, Lunds universitet/Kemiska institutionen

    Författare :Mohamad Abd Elwadood; [2023]
    Nyckelord :Analytical Chemistry; Fatty Acids; Gas Chromatography; Green Herbicides; Retention Index; Flame Ionization Detector; Mass Spectrometry; Supercritical Carbon Dioxide Extraction.; Chemistry;

    Sammanfattning : Fatty acids-based herbicides are considered to be a green alternative to synthesized weed control products. However, the environmentally sustainable effect of those herbicides needs more investigation to be confirmed. LÄS MER

  5. 5. Evaluation of novel climate-friendly feed for Nile tilapia in Tanzania

    Master-uppsats, SLU/Dept. of Animal Nutrition and Management

    Författare :Vilma Johansson; [2023]
    Nyckelord :Black soldier fly; novel fish feed; circular aquaculture; sub-Sahara aquaculture; greenhouse gas emissions; LCA; Nile tilapia;

    Sammanfattning : Tanzania is a country located in sub-Sahara Africa by the Indian Ocean. Tanzania's aquaculture sector is small but has the potential to grow. As the population grows, so does the demand for food. Nile tilapia is the most cultured fish in Tanzania due to its hardiness, fast growth and tolerance to many environmental conditions. LÄS MER