Sökning: "listerios"

Visar resultat 1 - 5 av 12 uppsatser innehållade ordet listerios.

  1. 1. Fryst majs – ett risklivsmedel för listerios? : En mikrobiologisk undersökning på förekomsten av Listeria monocytogenes i fryst

    Kandidat-uppsats, Örebro universitet/Restaurang- och hotellhögskolan

    Författare :Linnéa Engström; Moa Hallqvist; [2020]
    Nyckelord :Livsmedelshygien; kontamination; utbrott; ätfärdiga liv;

    Sammanfattning : .... LÄS MER

  2. 2. Development of a high-throughput screening Queso Fresco model for evaluating antimicrobials

    Master-uppsats, Lunds universitet/Teknisk mikrobiologi

    Författare :Jonna Östberg; [2018]
    Nyckelord :Queso Fresco; Listeria monocytogenes; fluorescence; luminescence; antimicrobial; applied microbiology; teknisk mikrobiologi; Agriculture and Food Sciences; Technology and Engineering;

    Sammanfattning : Listeria monocytogenes is a pathogen, sometimes occurring in fresh cheese, such as Queso Fresco. Antimicrobials could be utilized to prevent the presence of L. monocytogenes in this type of cheese. LÄS MER

  3. 3. Listeria monocytogenes i livsmedel: Risker och förebyggande åtgärder

    Kandidat-uppsats, Lunds universitet/Miljövetenskaplig utbildning

    Författare :Ida Eriksson; [2016]
    Nyckelord :listeria; monocytogenes; livsmedel; listerios; livsmedelslokal; HACCP; Agriculture and Food Sciences; Biology and Life Sciences; Medicine and Health Sciences;

    Sammanfattning : In this study the dangers of Listeria monocytogenes presence in food and the problem it creates for general food safety is presented. The aim of this study was to highlight the importance of food safety, especially when it concerns Listeria monocytogenes. LÄS MER

  4. 4. Möjligheter till minskat matsvinn i Sverige – En risk-nyttoanalys av att sälja ut charkprodukter efter passerat bäst före-datum

    Master-uppsats, Lunds universitet/Avdelningen för Riskhantering och Samhällssäkerhet; Lunds universitet/Riskhantering (CI)

    Författare :Agnes Båvall; Gustav Israelsson Rällfors; [2015]
    Nyckelord :L. monocytogenes; listeria; listeriosis; food waste; unnecessary food waste; cured meat products; Mathematics and Statistics; Agriculture and Food Sciences; Technology and Engineering;

    Sammanfattning : Unnecessary food waste in Sweden is approximately 1,2 billion kilograms each year and this has consequences for both the environment and resources. The purpose of this project is to investigate if it is possible to reduce the unnecessary food waste, by selling cured meat products to a lower price in supermarkets, after the expired date but at the same time take people’s health into account. LÄS MER

  5. 5. Kontroll i butik med fokus på Listeria monocytogens och hållbarhet av egentillverkade produkter

    Kandidat-uppsats, Lunds universitet/Miljövetenskaplig utbildning

    Författare :Awara Ahmed; [2015]
    Nyckelord :Listeria; Listeria monocytogens; utbrott; listerios; kyld ätfärdig mat; Earth and Environmental Sciences;

    Sammanfattning : Listeria monocytogens causes the disease listeriosis, and the most common way the infection is spreading in the environment is believed to be through food. Listeriosis is a rare infection, but can cause serious symptoms in risk groups as the elderly, people with compromised immunesystems, pregnant women and their fetuses, mortality rate is 20-30%. LÄS MER