Sökning: "livsmedel b"

Visar resultat 1 - 5 av 20 uppsatser innehållade orden livsmedel b.

  1. 1. Saponiner i ärta : biosyntes av soyasaponiner och dess genetiska mekanismer i ärtväxter

    Kandidat-uppsats, SLU/Dept. of Plant Breeding (from 130101)

    Författare :Ines Falk Tingström; [2022]
    Nyckelord :Pisum sativum; baljväxter; Fabaceae; proteingrödor; växtförädling; jämförande genomik;

    Sammanfattning : Efterfrågan på proteinrika vegetabiliska livsmedel ökar och intresse finns från både konsument, politiker och industri att använda svenskodlade råvaror i större utsträckning. Ärta (Pisum sativum L. LÄS MER

  2. 2. Production and evaluation of enzymatically processed oat fibres as potential prebiotics

    Master-uppsats, Lunds universitet/Bioteknik (master)

    Författare :Elin Johansson; [2021]
    Nyckelord :Arabinoxylan; AXOS; L.brevis; B.adolescentis; Biotechnology; Technology and Engineering;

    Sammanfattning : Insoluble oat bran fibres, with substantial arabinoxylan (AX) content, are obtained as a byproduct from industrial processing of oat. By further processing it is possible to solubilise and hydrolyse AX into (arabino)xylo-oligosaccharides ((A)XOS). LÄS MER

  3. 3. Analyses of microbial community in nutrient solution with biofertilizer and risk assessment of establishment of pathogens

    Master-uppsats, Lunds universitet/Teknisk mikrobiologi

    Författare :Julia Södergren; [2020]
    Nyckelord :Biofertilizer; hydroponic; 16S rRNa sequencing; challenge testing; calorimetry; applied microbiology; teknisk mikrobiologi; Agriculture and Food Sciences; Technology and Engineering;

    Sammanfattning : The societal interest for a more sustainable and circular food production is increasing. Hydroponic farming is an alternative way of growing vegetables that can bring farming into urban environments, reducing long transports of food. In parallel, the focus in waste treatment is being more directed toward resource recovery. LÄS MER

  4. 4. För- och nackdelar med köttkonsumtion : en sammanställning av de möjliga konsekvenserna med kött i människans diet, ur ett västerländskt perspektiv

    Kandidat-uppsats, SLU/Department of Molecular Sciences

    Författare :Moa Rönnhagen; [2020]
    Nyckelord :kött; näring; hälsa; klimat; miljö och kultur;

    Sammanfattning : Att livsmedel tar upp en stor del av människans liv är grundläggande och förståelsen för att det även har så stor betydelse på vår hälsa, miljö och klimatet, är en förutsättning för att framtida generationer ska kunna leva utan hunger och fattigdom. Köttkonsumtionen i västvärlden bygger framförallt på rekommendationer som tagits fram av världshälsoorganisationen samt respektive lands motsvarighet till Livsmedelsverket. LÄS MER

  5. 5. Migration av östrogenlika ämnen från förpackningsmaterial till livsmedel

    Kandidat-uppsats, Örebro universitet/Institutionen för naturvetenskap och teknik

    Författare :Marie Tähtinen; [2019]
    Nyckelord :Polypropen; plastmaterial; migration; bioanalys; in vitro; östrogenreceptor ER ;

    Sammanfattning : Förpackningsmaterial av plast är idag vida använt inom livsmedelsindustrin för att skydda livsmedel under transport, förvaring och tillagning. Vid tillverkning av plast används ett flertal olika additiv som visat sig kunna migrera till livsmedel och verka hormonstörande. LÄS MER