Sökning: "livsmedel swot analys"

Visar resultat 1 - 5 av 10 uppsatser innehållade orden livsmedel swot analys.

  1. 1. Sockerskattens roll i utvecklingen av hälsosamma matvanor för barn - en studie som belyser hur en sockerskatt kan påverka svenska livsmedelsföretag.

    Master-uppsats, SLU/Dept. of Economics

    Författare :Gabriella Falk; [2023]
    Nyckelord :Socker; livsmedel; barnmat; sockerskatt; matvanor; folkhälsa; livsmedelsföretag; samhällsekonomi; beslutsteori; strategi;

    Sammanfattning : Allt fler länder börjar se ett växande folkhälsoproblem samt att det samhällsekonomiska perspektivet påverkas negativt till följd av en hög sockerkonsumtion bland befolkningen. I Sverige har man börjat se en minskning av direktkonsumtionen av socker (råsocker och bitsocker) samtidigt som intaget av socker i form av choklad, konfektyr som bakverk, godis samt läskedrycker har ökat kraftigt. LÄS MER

  2. 2. Hur upprätthålls livsmedelsproduktion under samhällskriser? : en studie om kvantifiering av resiliensaspekter inom REKO-ringsproduktion

    Kandidat-uppsats, SLU/Dept. of People and Society

    Författare :Idun Hjalmarsson; [2023]
    Nyckelord :resiliens; absorptionskapacitet; adaptiv kapacitet; transformativ kapacitet; livsmedelsberedskap; försörjningsberedskap; livsmedelskedja; sårbarhet;

    Sammanfattning : Frågan om Sveriges självförsörjningsgrad har aktualiserats i samband med en ökad orosnivå i samhället, till följd av krig, pandemier, extremväder och efterföljande distributionskriser i samhället. Dagens globala och komplexa försörjningskedjor innebär att Sverige kan drabbas kraftigt av störningar som sker långt ifrån landets gränser. LÄS MER

  3. 3. Aktiebolag eller kooperativ? : en komparativ fallstudie på kooperativ respektive aktiebolag med fokus på krisresiliens

    Master-uppsats, SLU/Dept. of Economics

    Författare :Henrik Ansin; Lukas Karlsson; [2023]
    Nyckelord :kooperativ; aktiebolag; resiliens; krishantering; spannmålshandel;

    Sammanfattning : Idag står Sverige inför en rad utmaningar och lantbrukssektorn har under de senaste åren genomgått stora och påfrestande prövningar. Torka och extremvärme drabbade Sverige 2018 vilket innebar stora konsekvenser för lantbrukssektorn. LÄS MER

  4. 4. Möjligheterna att skapa resiliens inom livsmedelsproduktionen : En analys av Gävleborgs utvecklingsmöjligheter med livsmedelsproducenters perspektiv

    Kandidat-uppsats, Högskolan i Gävle/Miljövetenskap

    Författare :Amanda Wixner; Pernilla Eriksson; [2023]
    Nyckelord :Agriculture; Food supply; Local production; Economy; Self-sufficiency; Ecologic production; Jordbruk; Livsmedelsförsörjning; Lokal produktion; Ekonomi; Självförsörjning; Ekologisk produktion;

    Sammanfattning : Sveriges självförsörjningsgrad av livsmedel har minskat från 75 procent på 90-talet fram till dagens 50 procent, samtidigt minskar landets åkermarker och jordbruksföretagen avvecklas. Sommaren 2018 var en av de varmaste sommarperioder som uppmätts, ett år där en stor del av Sverige drabbades av torka. LÄS MER

  5. 5. Hype, hot eller möjlighet? : en analys av blockkedjeteknik för livsmedelskedjan och dess potentiella inverkan på svenska primärproducenter.

    Kandidat-uppsats, SLU/Dept. of Biosystems and Technology (from 130101)

    Författare :Emilie Åberg; [2018]
    Nyckelord :distributed ledger; tangle; IoT; IOTA; farmer; Agtech;

    Sammanfattning : Livsmedelskedjorna blir allt mer komplexa och matfusk och kontaminerade livsmedel orsakar sjukdomar, ekonomiska förluster och påverkar kundernas förtroende för livsmedelsindustrin negativt. Blockkedjebaserade lösningar för ökad spårbarhet och transparens är en ny, mycket omtalad teknologi. LÄS MER