Avancerad sökning

Visar resultat 1 - 5 av 1450 uppsatser som matchar ovanstående sökkriterier.

  1. 1. Den geopolitiska krisen i Ukrainas påverkan på Svenska Företags Leveranskedjor - En Analys av Svenska Företags respons inom Livsmedels- samt Järn- och Metallindustrin

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Företagsekonomiska institutionen

    Författare :Felix Jansson; Petter Ekholm; [2024-02-13]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : Den pågående geopolitiska krisen i Ukraina har lett till omfattande konsekvenser för samhället i stort, men i synnerhet bidragit till komplikationer för företag inom olika branscher att bedriva sin verksamhet. Krisen har medfört globalt ekonomiska, sociala och miljömässiga konsekvenser där vi i denna studie kommer fokusera på hur svenska företag med handelskopplingar till Ukraina och Ryssland. LÄS MER

  2. 2. Effekter av blåbärskonsumtion på normala blodglukos- och blodtrycksnivåer hos vuxna, En systematisk översiktsartikel

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för medicin

    Författare :Gabriella Liewendahl; Irena Tunic; [2024-02-09]
    Nyckelord :Blueberry; blueberries; bilberry; bilberries; whortleberrys; whortleberries; vaccinium myrtillus; vaccinium corymbosum; anthocyaninrich blueberry; blood glucose; glycemic control; plasma glucose; healthy adults; insulin; cholesterol; blood pressure;

    Sammanfattning : Syfte: Syftet var att granska det vetenskapliga underlaget och analysera om det fanns effekter av blåbärsintag på plasmaglukos (P-glukos), systoliskt blodtryck (SBP) och diastoliskt blodtryck (DBP) hos vuxna med normala nivåer av P-glukos, SBP och DBP. Metod: En systematisk litteratursökning gjordes i databaserna PubMed och Scopus där randomiserade kontrollerade studier eftersöktes. LÄS MER

  3. 3. Hur påverkas lipidnivåerna av ägg vid diabetes typ 2, prediabetes och metabolt syndrom? En systematisk litteraturöversikt

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för medicin

    Författare :Alma Henriksson; Ellen Woivalin; [2024-02-09]
    Nyckelord :Egg; cholesterol; LDL; HDL; type 2 diabetes; prediabetes; metabolic syndrome; Ägg; kolesterol; diabetes typ 2; metabolt syndrom;

    Sammanfattning : Syfte: Att en kost rik på mättat fett har en negativ inverkan på blodlipider har länge varit klarlagt. Däremot råder delade åsikter om effekterna av kolesterolintag på lipidnivåer hos personer med blodlipidrubbningar. Många kolesterolrika livsmedel innehåller också en stor andel mättat fett. LÄS MER

  4. 4. Påverkar intag av ägg nivåer av trimetylamin-N-oxid i blodet? En systematisk översikt

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för medicin

    Författare :Denise Hansen; Hanna Partheen; [2024-02-09]
    Nyckelord :Ägg; trimetylamin-N-oxid; TMAO; Eggs; trimethylamine-N-oxide;

    Sammanfattning : Syfte: Syftet med denna systematiska litteraturöversikt var att undersöka det vetenskapliga underlaget kring om regelbundet intag av ägg påverkar nivåer av trimetylamin-N-oxid (TMAO) i plasma hos vuxna. Metod: En litteratursökning genomfördes i databaserna PubMed, Scopus och Cochrane Library 25 januari 2023. LÄS MER

  5. 5. AI-readiness inom livsmedelsbranschen : En kartläggning av nordiska livsmedelsföretag

    Kandidat-uppsats, Uppsala universitet/Institutionen för informatik och media

    Författare :Ida Holmberg; Julia Nordgren; [2024]
    Nyckelord :Artificial Intelligence; AI-readiness; AI-technology; TOE-model; food industry; the Nordic; Artificiell Intelligens; AI-readiness; AI-teknik; TOE-modellen; livsmedelsindustrin; Norden;

    Sammanfattning : Livsmedelsindustrin står inför stora utmaningar i framtiden, varav en är att erbjuda och producera livsmedel till en växande population på ett hållbart sätt. Ett sätt att övervinna denna utmaning är att implementera AI-teknik som kan användas för att effektivisera och främja hållbar utveckling inom livsmedelsindustrin. LÄS MER