Sökning: "livsmedelsburen smitta"

Hittade 4 uppsatser innehållade orden livsmedelsburen smitta.

  1. 1. Ökar risken att drabbas av matförgiftning vid konsumtion av animaliska livsmedel?

    Magister-uppsats, SLU/Department of Molecular Sciences

    Författare :Madeleine Liefke; [2022]
    Nyckelord :Matförgiftning; livsmedelsburen sjukdom; smitta; mikroorganism; livsmedelshygien; allätare; vegan; animaliska livsmedel; vegetabiliska livsmedel; blandade rätter; kosthållning;

    Sammanfattning : Förekomsten av matförgiftningar är ett omfattade problem världen över. Förutom att det innebär ett lidande för den som insjuknat och i värsta fall kan leda till döden, orsakar matförgiftningar även samhällsförluster i form av sjukfrånvaro, sjukersättningar, belastning på sjukvården och produktionsbortfall. LÄS MER

  2. 2. Konsumenters attityder kring livsmedel och livsmedelssäkerhet

    Uppsats för yrkesexamina på avancerad nivå, SLU/Dept. of Biomedical Sciences and Veterinary Public Health

    Författare :Matilda Nordin; [2015]
    Nyckelord :livsmedelssäkerhet; konsument; attityder; food safety; consumer; attitudes;

    Sammanfattning : Konsumenters attityder till livsmedel och olika aspekter av livsmedelssäkerhet undersöktes i en intervjustudie i Upplands län, i vilken olika frågor kring attityder till livsmedel med fokus på livsmedelssäkerhet ingick. Resultatet visade att det absolut viktigaste för konsumenter när de väljer varor är att livsmedlet smakar gott, då samtliga respondenter uppgav att detta var viktigt. LÄS MER

  3. 3. Utbrott av livsmedelsburen smitta på äldreboenden i Sverige

    Magister-uppsats, SLU/Dept. of Microbiology

    Författare :Andreas Arvidsson; [2010]
    Nyckelord :äldre; äldreboende; gastroenterit; livsmedelsburen smitta; matförgiftning;

    Sammanfattning : Svenskar 65 år eller äldre beräknas öka från dagens 1,6 miljoner till 2,3 miljoner år 2030. Äldre kan ansöka om bistånd vilket kan bestå av matleveranser eller helpension i särskilt boende. Livsmedelssäkerheten styrs av EG-lagstiftning och svensk lag gäller även matleveranser och mat i särskilt boende. LÄS MER

  4. 4. Listeria monocytogenes i vakuumförpackad lax

    L3-uppsats, SLU/Dept. of Food Science

    Författare :Elisabeth Mandorf; [2003]
    Nyckelord :Listeria monocytogenes; listerios; lax; PFGE;

    Sammanfattning : Listeriosis, which is caused by Listeria monocytogenes, is a rare food borne disease that primarily affects people whose immune system is weakened. These may be elderly people, pregnant women, new-born infants and individuals on immunosuppressive medication. The most common symptoms are meningitis, septikemia and abortion. LÄS MER