Sökning: "livsmedelsgrupper"

Visar resultat 1 - 5 av 19 uppsatser innehållade ordet livsmedelsgrupper.

  1. 1. Kristiders påverkan på livsmedelsdonationer till människor som lever i livsmedelsosäkerhet/matfattigdom : En kvantitativ jämförande studie av livsmedelsdonationer till en ideell organisation i Uppsala

    Kandidat-uppsats, Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskap

    Författare :Christine Jansson; Saga Manby; [2023]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : SAMMANFATTNING    Inledning: De senaste årens ekonomiska kriser har påverkat tillvaron för de flesta, inte minst för de som lever i socioekonomisk utsatthet. Förekomsten av livsmedelsosäkerhet/matfattigdom ökar globalt och även i Sverige. LÄS MER

  2. 2. Matsvinn i hushållet : En kvantitativ studie om förekomst och orsaker

    Kandidat-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

    Författare :christian mouchi; [2023]
    Nyckelord :Matsvinn; Agenda 2030; avfall; näring; vanor.;

    Sammanfattning : Onödigt matavfall, så kallat matsvinn, är ett stort samhällsproblem idag. Enligt de globala hållbarhetsmålen, Agenda 2030, ska matsvinnet halveras fram till år 2030. Tidigare forskning visar att det finns olika skäl till att människor slänger mat. LÄS MER

  3. 3. Omvårdnadsintervetioner vid cancerrelaterad fatigue : en litteraturöversikt

    Kandidat-uppsats, Sophiahemmet Högskola

    Författare :Cecilia Lehnert; Lovisa Lindberg; [2022]
    Nyckelord :Cancer-related fatigue; Person-centred care; Nursing interventions; Self-care; Cancerrelaterad fatigue; Egenvård; Omvårdnadsinterventioner; Personcentrerad vård;

    Sammanfattning : Bakgrund  Fatigue är ett vanligt förekommande symtom hos patienter med cancer. Detta förekommer tidigt i sjukdomen och håller i sig genom hela behandlingen. Fatigue kan även kvarstå efter att behandlingen är avslutad. Det är vanligt att svårighetsgraden av fatigue ökar under cancerbehandlingen. LÄS MER

  4. 4. Ökar risken att drabbas av matförgiftning vid konsumtion av animaliska livsmedel?

    Magister-uppsats, SLU/Department of Molecular Sciences

    Författare :Madeleine Liefke; [2022]
    Nyckelord :Matförgiftning; livsmedelsburen sjukdom; smitta; mikroorganism; livsmedelshygien; allätare; vegan; animaliska livsmedel; vegetabiliska livsmedel; blandade rätter; kosthållning;

    Sammanfattning : Förekomsten av matförgiftningar är ett omfattade problem världen över. Förutom att det innebär ett lidande för den som insjuknat och i värsta fall kan leda till döden, orsakar matförgiftningar även samhällsförluster i form av sjukfrånvaro, sjukersättningar, belastning på sjukvården och produktionsbortfall. LÄS MER

  5. 5. Den frivilliga märkningens roll för konsumentens val av livsmedel : Focus på EU-lövet, KRAV, Från Sverige & Nyckelhålet

    Kandidat-uppsats, Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskap

    Författare :Anna Dölhed; Emma Hansson; Matilda Stenberg; [2021]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : Introduktion: Livsmedelsmärkning är ett komplext område som underlättar för konsumenten vid val av livsmedelsprodukter. Kännedom om märkningens innebörd och kunskap om hur den ska avläsas är en förutsättning för medvetna val i mataffären. LÄS MER