Sökning: "livsmedelslagstiftning"

Visar resultat 1 - 5 av 16 uppsatser innehållade ordet livsmedelslagstiftning.

  1. 1. Livsmedelsinspektörens nuvarande och framtida roll för minskat matsvinn : livsmedelsinspektörens perspektiv

    Magister-uppsats, SLU/Dept. of Energy and Technology

    Författare :Neda Yadegari; Haura Abas; [2023]
    Nyckelord :matsvinn; matavfall; livsmedelsinspektör; miljö-hälsoskyddsinspektör; lagstiftning; tillsyn;

    Sammanfattning : En tredjedel av all den producerade livsmedel som avses för konsumtion i världen förloras eller slösas bort. Detta kan leda till ett omfattande problem ur ett socialt, ekonomiskt och miljömässigt perspektiv. LÄS MER

  2. 2. Branschriktlinjer ur olika perspektiv : en fallstudie om revidering av branschriktlinjer för kontroll av mjölkens kvalitet

    Magister-uppsats, SLU/Dept. of Energy and Technology

    Författare :Carin Eriksson; [2023]
    Nyckelord :livsmedelslagstiftning; livsmedelstillsyn; branschriktlinjer; mejeri; obehandlad mjölk;

    Sammanfattning : Betydande delar av den lagstiftning som livsmedelsföretagare har att förhålla sig till är målstyrd, vilket innebär att det för flera lagstiftningsområden finns en flexibilitet kring hur lagkraven ska uppnås. För att underlätta för företagare har flera branscher, bland annat mejeribranschen, tagit fram branschriktlinjer, där det beskrivs hur olika verksamheter kan arrangeras för att möta lagkraven. LÄS MER

  3. 3. Livsmedelsdonationer - Och hur lagstiftning bidrar till matsvinn

    Kandidat-uppsats, Lunds universitet/Juridiska institutionen; Lunds universitet/Juridiska fakulteten

    Författare :Nadja Airaksinen; [2018]
    Nyckelord :EU-rätt; livsmedelsdonationer; matsvinn; livsmedel; donationer; livsmedelsbank; Law and Political Science;

    Sammanfattning : Food waste is a significant environmental, social and economic problem. In order to prevent food waste, both the EU and UN have encouraged grocery stores to donate rather than waste edible foodstuffs that are unable to be sold. However, the foodstuff legislation causes problems. LÄS MER

  4. 4. Konsumenters attityder till att äta insekter och odlat kött : En intervjustudie

    M1-uppsats, Högskolan i Gävle/Avdelningen för arbets- och folkhälsovetenskap

    Författare :Clara Simonsson; [2016]
    Nyckelord :Public health; edible insects; cultured meat; attitude; sustainable diet; Folkhälsa; attityder; insekter; odlat kött; hållbara matvanor;

    Sammanfattning : Replacing meat from animals with cultured meat and edible insects might reduce the impact on climate and the environment. That said, in order to fulfill their function as a sustainable food, insects and cultured meat would need to be consumed, on a wider scale and with a real-time reduction in meat consumption. LÄS MER

  5. 5. Märkning av färdigförpackade kakor och choklad i Ängelholms kommun – Uppfyller butikerna livsmedelslagstiftningens krav på livsmedelssäkerhet?

    Magister-uppsats, Lunds universitet/Miljövetenskaplig utbildning

    Författare :Annelie Rosén; [2016]
    Nyckelord :märkningsprojekt livsmedel; tillsynsprojekt märkning livsmedel; märkning livsmedel; märkning färdigförpackade livsmedel; livsmedelsinformation; lagstiftning märkning livsmedel; märkning allergener; undeclared allergens; food labelling legislation; food labelling; Earth and Environmental Sciences;

    Sammanfattning : In December 2014 the requirement increased on pre-packed food labelling when the regulation (EU) No 1169/2011 entered into force. Two important changes were that allergen information must be emphasised in the ingredients list and a minimum font size must be used for the obligatory information on food labels. LÄS MER