Sökning: "lupin"

Visar resultat 1 - 5 av 20 uppsatser innehållade ordet lupin.

  1. 1. Hur ökar vi användningen av svenskodlad trindsäd som proteinfoder?

    M1-uppsats, SLU/Department of Biosystems and Technology (from 130101)

    Författare :Fredrik Olofsson; Mårten Johansson; [2018]
    Nyckelord :Svenska proteingrödor; åkerböna; lupin; foderärt;

    Sammanfattning : Protein är en livsavgörande komponent i ett fodermedel för animalieproduktion. I Sverige idag är de proteinmedel som används i inblandningen av foder i huvudsak rapskaka (17 % av den totala inblandningen i sålda fodermedel) och soja (10 % av totalen). Trindsäd,förutom soja, står endast för 2 % av ingredienserna av färdigfoder. LÄS MER

  2. 2. Blålupin : odling i Sverige, varför och hur? möjligheter och begränsningar

    Kandidat-uppsats, SLU/Dept. of Crop Production Ecology

    Författare :Christina Berkey; [2017]
    Nyckelord :Blålupin; Lupinus angustifolium; proteingröda; proteinfoder; växtföljder;

    Sammanfattning : Blålupin (Lupinus Angustifolius L.) är en kvävefixerande baljväxt med hög proteinhalt. Genom en ökad odling i Sverige skulle den kunna bidra till mer varierade växtföljder och en ökad produktion av proteinfoder. LÄS MER

  3. 3. Sötlupin som proteinkälla i livsmedel : En näringsmässig och sensorisk undersökning av lupinberikad vetelimpa

    Kandidat-uppsats, Örebro universitet/Restaurang- och hotellhögskolan; Örebro universitet/Restaurang- och hotellhögskolan

    Författare :Sphinx Birch; Caroline Nikolaisen Mattsson; [2017]
    Nyckelord :Lupin; PDCAAS; proteinpoäng; gillandetest; proteinberikning; sensorik.;

    Sammanfattning : .... LÄS MER

  4. 4. Antinutritionella faktorer i baljväxter : hälsoeffekter, halter och effekter av beredning

    Kandidat-uppsats, SLU/Department of Molecular Sciences

    Författare :Ylva Henriksson; [2017]
    Nyckelord :baljväxter; antinutritionella faktorer; proteasinhibitorer; α-amylasinhibitorer; lektiner; saponiner; α-galaktosider; fytat; tanniner; oxalat; lektiner; sojaböna; lupin; bondböna; trädgårdsböna; ärta; lins; beredning; tillagning;

    Sammanfattning : Konsumtion av baljväxter som livsmedel har positiva hälsoeffekter men begränsas av förekomsten av antinutritionella faktorer (ANF). ANF minskar utnyttjandet av näringsämnen genom olika mekanismer, till exempel inhibering av digestionsen-zymer eller komplexbindning med mikro- och makronutrienter, och kan vara direkt skadliga i stora mängder. LÄS MER

  5. 5. Cloning, expression and production of Vicia faba Leghemoglobin B

    Master-uppsats, Lunds universitet/Tillämpad biokemi

    Författare :Gustav Lindéus; [2016]
    Nyckelord :blood substitute; fermentation; gene technology; Leghemoglobin; hemoglobin; Vicia faba; applied biochemistry; tillämpad biokemi; Biology and Life Sciences;

    Sammanfattning : In this thesis a preliminary evaluation of the potential of a leghemoglobin (Lb) for the development of a blood substitute in humans, resembling hemoglobin (Hb) in red blood cells, was conducted. Leghemoglobin B (VfLbB), a gene from Vicia faba, was cloned into a pET-DEST42 vector, using the Gateway™ recombination technology. LÄS MER