Sökning: "måltid 2013"

Visar resultat 1 - 5 av 29 uppsatser innehållade orden måltid 2013.

  1. 1. Den svenska skolmåltiden ur ett hållbarhetsperspektiv : klimatpåverkan, trender och utveckling

    Uppsats för yrkesexamina på grundnivå, SLU/Dept. of Energy and Technology

    Författare :Amanda Sjölund; [2021]
    Nyckelord :livsmedelssystem; offentlig måltid; måltidsanalys; rekommendationer;

    Sammanfattning : Livsmedelssystemet står för omkring en fjärdedel av de globala utsläppen av växthusgaser och bidrar samtidigt med stora påfrestningar på planetens naturliga system. Vid år 2050 beräknas världens befolkning uppnå ungefär 10 miljarder människor. LÄS MER

  2. 2. Måltiden är guld värd : En kvalitativ intervjustudie om pedagogers syn  på förskolans måltider ur ett pedagogiskt perspektiv.

    Uppsats för yrkesexamina på grundnivå, Karlstads universitet/Fakulteten för humaniora och samhällsvetenskap (from 2013)

    Författare :Helen Eklund; [2021]
    Nyckelord :The meal in preschool Educator Pedagogical meal; Måltiden i förskolan Pedagog Pedagogisk måltid;

    Sammanfattning : Syftet med studien är att bidra med kunskap om pedagogernas föreställningar kring måltidssituationen i förskolan och möjligheten att göra måltiden till en pedagogisk del av utbildningen. Sex pedagoger har deltagit genom kvalitativa semistrukturerade intervjuer. LÄS MER

  3. 3. Det sociala samspelets inverkan vid matbordet : En kvalitativ studie hur det sociala samspelet vid matbordet inverkar på barnens val av en varierad kost.

    Uppsats för yrkesexamina på grundnivå, Karlstads universitet/Institutionen för pedagogiska studier (from 2013)

    Författare :Elina Jernberg; [2020]
    Nyckelord :Social interaction; diet; meal education; socio-cultural perspective; preschool teachers; Socialt samspel; kost; måltidspedagogik; sociokulturellt perspektiv; förskollä-rare;

    Sammanfattning : Abstract The purpose of the study is to contribute with knowledge of how the social interaction around the dining table affects the children's choice of a varied diet at preschool. To limit the study, the focus has been on a specific meal at the preschool, the specific meal being the lunch. LÄS MER

  4. 4. Lärande om kost och hälsa - en rättighet för barn i förskolan? : En kvalitativ intervjustudie

    Uppsats för yrkesexamina på grundnivå, Karlstads universitet/Institutionen för pedagogiska studier (from 2013)

    Författare :Johanna Svenberg; [2019]
    Nyckelord :Children’s rights; meal; education; preschool; preschool teachers; diet; health.; Barns rättigheter; måltid; pedagogik; förskola; förskollärare; kost; hälsa.;

    Sammanfattning : This work was written within the framework of the theme of democracy and children's rights. The purpose of the study was to contribute with knowledge of preschool teachers' thoughts on and pedagogical work with meal situations in relation to diet and health. LÄS MER

  5. 5. Lärande i samband med måltid i förskolan : Pedagogers förutsättningar och möjligheter för att skapa lärande om mat och dess näringsinnehåll

    Uppsats för yrkesexamina på grundnivå, Karlstads universitet/Institutionen för pedagogiska studier (from 2013)

    Författare :Ellen Kjellberg; [2018]
    Nyckelord :preschool; learning; mealtime; food; förskola; lärande; måltid; mat;

    Sammanfattning : Den här studien handlar om pedagogers förutsättningar och möjligheter för att skapa lärande om mat och näringsinnehåll i samband med måltid på förskolan. Anledningen till valt område grundar sig på mina erfarenheter av att bordssamtalen vid måltid på förskolan kan te sig olika mellan pedagog och barn. LÄS MER