Sökning: "måltider på äldre boende"

Visar resultat 1 - 5 av 24 uppsatser innehållade orden måltider på äldre boende.

  1. 1. MED ALKOHOLEN SOM FÖLJESLAGARE : LIVSVILLKOR, LIVSKVALITET OCH FRISKFAKTORER FÖR ÄLDRE PERSONER MED ETT PROBLEMATISKT ALKOHOLBRUK GENOM LIVET

    Magister-uppsats, Malmö universitet/Fakulteten för hälsa och samhälle (HS)

    Författare :Britta Anfast; [2022]
    Nyckelord :alkohol; friskfaktorer; livskvalitet; livsvillkor; skadebegränsning;

    Sammanfattning : Äldre personer som under en längre tid levt med ett problematiskt alkoholbruk är en grupp som i stort har förbisetts inom forskning. Ämnets aktualitet med en åldrande befolkning och en ökad alkoholkonsumtion bland individer från medelåldern och uppåt kräver mer kunskap. LÄS MER

  2. 2. Coronapandemins inverkan på chefers arbete med att främja sociala aktiviteter på äldreboenden. En kvalitativ studie baserad på intervju och enkäter med chefer på äldreboenden i Sverige

    Kandidat-uppsats, Lunds universitet/Institutionen för hälsovetenskaper; Lunds universitet/Hållbar vardag och hälsa i ett livsperspektiv

    Författare :Naida Lindov; Josefin Lindström; [2021]
    Nyckelord :COVID-19 - Pandemi; Äldre; Socialt utanförskap -Ensamhet - Psykisk ohälsa; Aktivitetsförlust; Aktivitetsutanförskap; Chefer; Occupational Therapy COVID-19; Pandemic; Elderly; Social exclusion; Loneliness; Mental illness; Occupational deprivation; Occupational alienation; Managers; Occupational Therapy; Medicine and Health Sciences;

    Sammanfattning : Bakgrund: Coronapandemin har medfört restriktioner där bland annat besöksförbud infördes från 30 mars till 1 oktober 2020 på äldreboenden i Sverige. Författarna undersöker hur besöksförbudet har påverkat hur chefer arbetar med socialt utanförskap och för att främja social inkludering under denna tidsperiod. LÄS MER

  3. 3. Jämförelse av näringsintaget för äldre boende på ålderdomshem och äldre hemmaboende med hemsjukvård

    M1-uppsats, Lunds universitet/Livsmedelsteknik och nutrition (master); Lunds universitet/Livsmedelteknisk högskoleutbildning - YTH

    Författare :Åsa Lönnergård; Anette Lindgren; [2021]
    Nyckelord :Nordiska näringsrekommendationerna; äldre över 65 år; näringsintag; kostrelaterade följdsjukdomar; livsmedelsteknik; food engineering; Nordic nutritional recommendations; recommended daily nutritional for elderly; Agriculture and Food Sciences;

    Sammanfattning : The aging of us humans is individual and occurs gradually over a long period of time. Some functions in the body deteriorate and older people often have difficulty for various reasons to get the amount of nutrition they need, so they usually need to divide their diet into more meals distributed during the day. LÄS MER

  4. 4. Sjuksköterskans möjligheter att främja äldres ät- och näringsvanor på särskilda boenden - en litteraturöversikt

    Kandidat-uppsats, Högskolan Dalarna/Institutionen för hälsa och välfärd

    Författare :Alexander Sjökvist; Magnus Spånberg; [2021]
    Nyckelord :Eating and nutritional habits; Elderly; Literature review; Nurse; Special accommodations; Litteraturöversikt; Sjuksköterska; Särskild boende; Äldre; Ät- och näringsvanor;

    Sammanfattning : Bakgrund: Befolkningen blir äldre vilket innebär att fler behöver bo på särskiltboende och riskerar att bli undernärda. Ett gott näringstillstånd är nödvändigt förgod livskvalité, förebyggande av sjukdom samt att medicinsk behandling ska fåbästa effekt. LÄS MER

  5. 5. Home Delivered Meals II : older Adults Sensory Perceptions and Satisfaction from Assistant Nurses Perspective

    Master-uppsats, Högskolan Kristianstad/Fakulteten för hälsovetenskap

    Författare :Sarah Forsberg; [2019]
    Nyckelord :Home delivered meals; home-dwelling; older adults; sensory; perceptions; satisfaction; assistant nurses; home care service; Hemlevererade måltider; hemmaboende; äldre; sensorisk; uppfattningar; nöjdhet; undersköterskor; hemtjänst;

    Sammanfattning : Introduction: Overall meal satisfaction and sensory properties of the food have been seen to impact the nutritional status in older adults living in residential care homes. However, there is a lack of studies focusing on home-dwelling older adults’ perceptions and satisfaction of home delivered meals. LÄS MER