Sökning: "måltidsmiljö äldre"

Visar resultat 11 - 15 av 29 uppsatser innehållade orden måltidsmiljö äldre.

  1. 11. Den kommunikativa måltiden : Om måltidssamarbete inom äldreomsorgen

    Kandidat-uppsats, Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskap

    Författare :Katarina Blomstrand; Linnéa Ehrengren; [2016]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : Introduktion: Äldres nutritionsstatus försämras ofta efter flytt till omvårdnadsboende vilket bl.a. kan bero på problem med mathantering och policy. Måltidsmiljö och vårdpersonalens bemötande påverkar de äldres matintag. LÄS MER

  2. 12. Näringsintag och måltidsmiljö på ett kommunalt äldreboende i Dorotea kommun : En studie baserad på mixed methods

    Kandidat-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för kostvetenskap

    Författare :Lena Nordlund; Anneli Angenberg; Frida Olsson; [2015]
    Nyckelord :mixed methods; kostregistrering; äldreboende;

    Sammanfattning : Sammanfattning  Bakgrund Malnutrition är vanligt förekommande bland äldre och speciellt hos sjuka äldre. Rekommendationerna kring hälsosamt kroppsmasseindex (BMI) är högre för äldre personer. Faktorer som påverkar matintaget hos äldre är aptit, sjukdom och måltidssituation. LÄS MER

  3. 13. Omvårdnadsåtgärder mot malnutrition hos äldre

    Kandidat-uppsats, Lunds universitet/Institutionen för hälsovetenskaper

    Författare :Johanna Alm; Veronika Mazrimas; [2015]
    Nyckelord :Malnutrition; Omvårdnadsåtgärder; Personcentreradvård; Sjuksköterskans roll; Äldre; Medicine and Health Sciences;

    Sammanfattning : Äldre personer riskerar i större utsträckning än yngre att utveckla malnutrition. Malnutrition uppstår på grund av otillräckligt intag av näringsämne vilket i sin tur leder till obalans i kroppens fysiologiska processer. Bakomliggande sjukdomar, läkemedelsinteraktioner, åldrande i sig är orsaker som kan leda till malnutrition. LÄS MER

  4. 14. Måltiden ska vara en glädjens upplevelse - en kvalitativ intervjustudie : Äldres tankar och upplevelser kring sin måltidssituation på vård- och omsorgsboendet

    Kandidat-uppsats, Uppsala universitet/Institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap

    Författare :Anna Lindgren; Mia Vågberg; [2015]
    Nyckelord :Elderly; meal environment; autonomy; independence; aid; nursing home; Äldre; måltidsmiljö; autonomi; självständighet; hjälpmedel; vård- och omsorgsboende;

    Sammanfattning : Bakgrund: Måltiden är central för en människas fysiska och psykiska välmående. Malnutrition är ett vanligt problem i den äldre populationen. LÄS MER

  5. 15. Omvårdnadspersonalens erfarenheter av kost som ges personanpassad på ett korttidsboende för äldre : - En kvalitativ intervjustudie

    Kandidat-uppsats, Högskolan i Skövde/Institutionen för hälsa och lärande

    Författare :Carina Jensen; [2014]
    Nyckelord :Diet; elderly; meal environment; patient participation; person-center care; personalized; short-term housing; Kost; korttidsboende; måltidsmiljö; patientdelaktighet; personanpassa; personcentrerad vård; äldre;

    Sammanfattning : Bakgrund: Trots allmänna råd och riktlinjer råder stor brist på nutritionskunskaperna inom hälso- och sjukvården i hela Europa. Många äldre riskerar att drabbas av undernäring och får ett minskat välbefinnande och en för tidig död. LÄS MER