Sökning: "måltidsmiljö äldre"
Visar resultat 16 - 20 av 29 uppsatser innehållade orden måltidsmiljö äldre.
16. Malnutrition hos äldre patienter
Kandidat-uppsats, Sophiahemmet HögskolaSammanfattning : Bakgrund Det biologiska åldrandet är en naturlig process som är universellt och framträder hos alla individer. Åldersförändringar är oåterkalleliga och leder till en försämring av organismens funktionsförmåga, gör det svårare att motstå påfrestningar och ökar därmed risken för sjukdom och död. LÄS MER
17. Undernäring hos äldre patienter med höftfraktur: orsaker och omvårdnadsåtgärder : En litteraturöversikt
Kandidat-uppsats, OmvårdnadSammanfattning : Syfte: Syftet med denna litteraturöversikt var att beskriva orsaker till undernäring hos äldre patienter med höftfraktur i det postoperativa skedet, samt vilka omvårdnadsåtgärder som kan användas för att förebygga undernäring. Metod: Studien genomfördes som en litteraturöversikt och artiklarna söktes via databaserna PubMed och CINAHL. LÄS MER
18. Från självständig kosthållning till matlåda : Hur upplever äldre förändringen av måltidssituationen?
Kandidat-uppsats, Institutionen för kostvetenskapSammanfattning : Bakgrund Undernäring bland äldre är vanligt förekommande, också bland äldre i ordinärt boende, dvs. äldre som bor i egen lägenhet eller villa. Aktuella underlag behövs för de som arbetar med äldre, eftersom kosten utgör kärnan i nutritionsbehandlingen. LÄS MER
19. Nutrition vid demenssjukdom : Främjande omvårdnadsåtgärder
Kandidat-uppsats, Örebro universitet/Institutionen för hälsovetenskap och medicinSammanfattning : Sammanfattning Bakgrund: Demens drabbar främst äldre och är en sjukdom där delar av hjärnan avvecklas. Personer med demenssjukdom får en nedsatt kognitiv förmåga och har svårt att minnas saker och utföra vardagliga aktiviteter. Många lider av ätsvårigheter vilket ökar risken för undernäring. LÄS MER
20. Konsten att kunna konsistensen - kartläggning av konsistensanpassad kost för äldre i Göteborgs stad
Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskapSammanfattning : Den äldre populationen är en målgrupp som ökar i Sverige och en vanlig komplikation av åldersrelaterade sjukdomar är dysfagi, problem med att äta. Att inte kunna njuta av måltiden innebär en försämring av livskvaliteten, varför personer med dysfagi är i behov av konsistensanpassad kost. LÄS MER