Sökning: "måltidsmiljö och personer med demenssjukdom"

Visar resultat 1 - 5 av 21 uppsatser innehållade orden måltidsmiljö och personer med demenssjukdom.

  1. 1. Måltidsmiljöns påverkan på matintag hos personer med demenssjukdomar : En allmän litteraturöversikt

    Kandidat-uppsats, Mälardalens universitet/Akademin för hälsa, vård och välfärd

    Författare :Oliver Karlsson; Younes Muhammadi; [2024]
    Nyckelord :Allmän litteraturöversikt; Demens; Matintag; Måltidsmiljö.;

    Sammanfattning : Bakgrund: Sjukdomen demens begränsar personer som är drabbade att uppleva en god måltid, detta beror på de nedsatta kognitiva funktionerna och ambivalensen i deras humör. Tidigare forskning visar att fysisk miljö, musikterapi och vårdarens utbildningsnivå spelar en viktig roll i vårdandet av personer med demenssjukdomar, därför är det viktig att vårdaren kan hjälpa personerna som har utvecklat ätsvårigheter. LÄS MER

  2. 2. PERSONER MED DEMENSSJUKDOM -UPPLEVELSER AV MÅLTIDSMILJÖN : En allmän litteraturöversikt

    Kandidat-uppsats, Mälardalens universitet/Akademin för hälsa, vård och välfärd

    Författare :Sundus Isse Nur; Shukri Osman Hussein; [2023]
    Nyckelord :Dementia; Experience; Meal environment; Nursing home; Demenssjukdom; Måltidsmiljö; Upplevelse; Äldreboende;

    Sammanfattning : Bakgrund: Personer med demens upplever ofta undernäring. När den obotliga sjukdomen fortskrider leder den till förlust av kognitiva förmågor. En väsentlig förmåga för människor är förmågan att äta och dricka men på grund av demens utvecklar personer med demens svårigheter att äta och dricka. Dessa ökar risken för undernäring. LÄS MER

  3. 3. Måltidsmiljöns betydelse för personer med demenssjukdom : En allmän litteraturöversikt

    Kandidat-uppsats, Mälardalens universitet/Akademin för hälsa, vård och välfärd

    Författare :Efrem Desta Tesfai; Shahpoor Mumand; [2023]
    Nyckelord :Demenssjukdom; malnutrition; matintag; måltidsmiljö; vårdpersonal.;

    Sammanfattning : Background: Dementia is a collective name for various diseases that lead to changes in memory, thinking ability, emotional functions, language, and the ability to act. Previous research describes that people with dementia have difficulty interpreting thirst and hunger and are therefore more likely to suffer from dehydration and other illnesses. LÄS MER

  4. 4. Måltidens betydelse för hälsa och välbefinnande hos personer med demenssjukdom : En allmän litteraturöversikt

    Kandidat-uppsats, Mälardalens universitet/Akademin för hälsa, vård och välfärd

    Författare :Julia Baramno; Rebecca Varli; [2022]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : Bakgrund: Svårigheter relaterat till måltider är vanligt förekommande bland personer med demenssjukdom. Vid fortskridande demenssjukdom utvecklas fysiska och kognitiva funktionsnedsättningar som medför ökade svårigheter till att äta vilket förvärras vid övergång till svårare stadie av sjukdomen. LÄS MER

  5. 5. Måltidsmiljöns betydelse för personer med demenssjukdom: en allmän litteraturöversikt

    Kandidat-uppsats, Mälardalens universitet/Akademin för hälsa, vård och välfärd

    Författare :Osman Mariam; Okbay Searet; [2022]
    Nyckelord :General litterature reviw; health; mealenvironment and people with dementia; Allmän litteraturöversikt; hälsa; måltidsmiljö och personer med demenssjukdom;

    Sammanfattning : Bakgrund: Måltidsrelaterade svårigheter förekommer hos personer med demenssjukdom. Måltidsrelaterade svårigheter bidrar till att personerna inte får ett optimalt intag av mat och dryck. Det är viktigt att sjuksköterskan har kunskap om måltidsmiljöns betydelse för att främja hälsa hos personer med demenssjukdom. LÄS MER