Sökning: "måltidsmiljö på äldreboende"

Visar resultat 1 - 5 av 8 uppsatser innehållade orden måltidsmiljö på äldreboende.

  1. 1. PERSONER MED DEMENSSJUKDOM -UPPLEVELSER AV MÅLTIDSMILJÖN : En allmän litteraturöversikt

    Kandidat-uppsats, Mälardalens universitet/Akademin för hälsa, vård och välfärd

    Författare :Sundus Isse Nur; Shukri Osman Hussein; [2023]
    Nyckelord :Dementia; Experience; Meal environment; Nursing home; Demenssjukdom; Måltidsmiljö; Upplevelse; Äldreboende;

    Sammanfattning : Bakgrund: Personer med demens upplever ofta undernäring. När den obotliga sjukdomen fortskrider leder den till förlust av kognitiva förmågor. En väsentlig förmåga för människor är förmågan att äta och dricka men på grund av demens utvecklar personer med demens svårigheter att äta och dricka. Dessa ökar risken för undernäring. LÄS MER

  2. 2. Måltidsmiljö vid demenssjukdom

    Uppsats för yrkesexamina på grundnivå, Mälardalens högskola/Akademin för hälsa, vård och välfärd

    Författare :Sofia Hammar; Fanny Blomgren; [2020]
    Nyckelord :Fysisk funktionsnedsättning; kognitiv funktionsnedsättning; omvårdnad; undernäring; äldreboende.;

    Sammanfattning : Bakgrund: Allt eftersom demenssjukdomen fortskrider får många patienter svårigheter att äta på grund av utvecklade kognitiva och fysiska funktionsnedsättningar. Problem: Patienter med demenssjukdom löper därför risk för undernäring och försämrad hälsa då deras tillstånd i förlängningen leder till måltidsrelaterade svårigheter. LÄS MER

  3. 3. Näringsintag och måltidsmiljö på ett kommunalt äldreboende i Dorotea kommun : En studie baserad på mixed methods

    Kandidat-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för kostvetenskap

    Författare :Lena Nordlund; Anneli Angenberg; Frida Olsson; [2015]
    Nyckelord :mixed methods; kostregistrering; äldreboende;

    Sammanfattning : Sammanfattning  Bakgrund Malnutrition är vanligt förekommande bland äldre och speciellt hos sjuka äldre. Rekommendationerna kring hälsosamt kroppsmasseindex (BMI) är högre för äldre personer. Faktorer som påverkar matintaget hos äldre är aptit, sjukdom och måltidssituation. LÄS MER

  4. 4. Måltidsmiljön

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

    Författare :Moktar Sebbaha; Daniel Larsson; [2012-10-23]
    Nyckelord :Måltidssituation; Äldreomsorgen; Five Aspects Meal Model;

    Sammanfattning : I dagens samhälle lever allt fler människor längre och detta beror på att den allmänna levnadsstandarden har ökat. Sedan 1960- talet har den svenska befolkningen som är över 80 år tredubblats vilket innebär att efterfrågan för äldreomsorg har ökat betydligt. LÄS MER

  5. 5. Måltidsmiljö på ett äldreboende - Små förändringar gör skillnad

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

    Författare :Jessica Ahlzén; Maria Vitalis; [2011-02-24]
    Nyckelord :Äldre; de fem aspekterna; smaken på maten; dukning;

    Sammanfattning : Vi blir allt fler äldre i samhället och studier inom äldreomsorgen har visat att undernäring är vanligt bland de äldre. En faktor som kan motverka undernäring är en förbättrad måltidsmiljö. Vid forskning angående måltidsmiljön har tidigare studier visat att samma maträtt upplevs olika beroende på vilken miljö den förtärs i. LÄS MER