Sökning: "måltidsordning"
Visar resultat 11 - 15 av 33 uppsatser innehållade ordet måltidsordning.
11. IBS, relationer och gemensamma måltider : En intervjustudie om att leva med en tarmsjukdom
Kandidat-uppsats, Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskapSammanfattning : Bakgrund: Irritable bowel syndrome (IBS) är en kronisk och vanligt förekommande tarmsjukdom vars främsta kännetecken är kronisk smärta och/ eller obehag i buken samt avföringsrubbningar. Effektiva behandlingsmetoder saknas; den befintliga behandlingen kan däremot lindra symptomen. LÄS MER
12. Gymnasieelevers lunchvanor i skolan : En kvantitativ studie om lunchvanor har ett samband med huruvida elever upplever sig trötta, motiverade och fokuserade i skolan.
Kandidat-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för kostvetenskapSammanfattning : Bakgrund Tidigare studier som undersökt kostens påverkan på ungdomars kognitiva förmåga och prestation i skolan har visat att tobak, snabbmat och sockersötade drycker har en negativ effekt. Fysisk aktivitet, frukt- och grönsakskonsumtion har visat positiva effekter, likaså att äta frukost och ha en regelbunden måltidsordning. LÄS MER
13. Skolungdomars måltidsordning och matvanor : En undersökning om hur ofta elever i årskurs nio äter de tre huvudmåltiderna och deras konsumtion av grönsaker, frukt och bär samt fisk.
Kandidat-uppsats, Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskapSammanfattning : Introduktion: Barn är under ständig utveckling och behöver näringsriktig kost. Flertalet studier har påvisat positiva effekter av att äta regelbundet och att följa rekommendationerna gällande grönsaker, frukt och fisk. LÄS MER
14. Näringsintag och måltidsmiljö på ett kommunalt äldreboende i Dorotea kommun : En studie baserad på mixed methods
Kandidat-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för kostvetenskapSammanfattning : Sammanfattning Bakgrund Malnutrition är vanligt förekommande bland äldre och speciellt hos sjuka äldre. Rekommendationerna kring hälsosamt kroppsmasseindex (BMI) är högre för äldre personer. Faktorer som påverkar matintaget hos äldre är aptit, sjukdom och måltidssituation. LÄS MER
15. Överviktiga barns kostvanor och sambandet mellan övervikt, föräldrarnas utbildningsnivå och sysselsättning
Kandidat-uppsats, Uppsala universitet/Institutionen för folkhälso- och vårdvetenskapSammanfattning : Bakgrund: Övervikt ökar runt om i världen och kan ge betydande hälsorisker. Tidigare studier visar att låg utbildning, låginkomstyrken och arbetslöshet hos föräldrar ökar risken för att barnet ska få övervikt, men även två heltidsarbetade föräldrar är en riskfaktor. LÄS MER