Sökning: "måltidsordning"

Visar resultat 11 - 15 av 33 uppsatser innehållade ordet måltidsordning.

  1. 11. IBS, relationer och gemensamma måltider : En intervjustudie om att leva med en tarmsjukdom

    Kandidat-uppsats, Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskap

    Författare :Lina Bokström; Julia Englund; [2016]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : Bakgrund: Irritable bowel syndrome (IBS) är en kronisk och vanligt förekommande tarmsjukdom vars främsta kännetecken är kronisk smärta och/ eller obehag i buken samt avföringsrubbningar. Effektiva behandlingsmetoder saknas; den befintliga behandlingen kan däremot lindra symptomen. LÄS MER

  2. 12. Gymnasieelevers lunchvanor i skolan : En kvantitativ studie om lunchvanor har ett samband med huruvida elever upplever sig trötta, motiverade och fokuserade i skolan.

    Kandidat-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för kostvetenskap

    Författare :Anette Hellberg; Therese Dalgren; [2016]
    Nyckelord :Gymnasieelevers lunchvanor;

    Sammanfattning : Bakgrund Tidigare studier som undersökt kostens påverkan på ungdomars kognitiva förmåga och prestation i skolan har visat att tobak, snabbmat och sockersötade drycker har en negativ effekt. Fysisk aktivitet, frukt- och grönsakskonsumtion har visat positiva effekter, likaså att äta frukost och ha en regelbunden måltidsordning. LÄS MER

  3. 13. Skolungdomars måltidsordning och matvanor : En undersökning om hur ofta elever i årskurs nio äter de tre huvudmåltiderna och deras konsumtion av grönsaker, frukt och bär samt fisk.

    Kandidat-uppsats, Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskap

    Författare :Simon Johansson; Mikael Sundvall; [2015]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : Introduktion: Barn är under ständig utveckling och behöver näringsriktig kost. Flertalet studier har påvisat positiva effekter av att äta regelbundet och att följa rekommendationerna gällande grönsaker, frukt och fisk. LÄS MER

  4. 14. Näringsintag och måltidsmiljö på ett kommunalt äldreboende i Dorotea kommun : En studie baserad på mixed methods

    Kandidat-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för kostvetenskap

    Författare :Lena Nordlund; Anneli Angenberg; Frida Olsson; [2015]
    Nyckelord :mixed methods; kostregistrering; äldreboende;

    Sammanfattning : Sammanfattning  Bakgrund Malnutrition är vanligt förekommande bland äldre och speciellt hos sjuka äldre. Rekommendationerna kring hälsosamt kroppsmasseindex (BMI) är högre för äldre personer. Faktorer som påverkar matintaget hos äldre är aptit, sjukdom och måltidssituation. LÄS MER

  5. 15. Överviktiga barns kostvanor och sambandet mellan övervikt, föräldrarnas utbildningsnivå och sysselsättning

    Kandidat-uppsats, Uppsala universitet/Institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap

    Författare :Jeanette Vatanen; Fanny Danielsson; [2015]
    Nyckelord :övervikt; omvårdnad; barn; föräldrarnas utbildningsnivå; kost;

    Sammanfattning : Bakgrund: Övervikt ökar runt om i världen och kan ge betydande hälsorisker. Tidigare studier visar att låg utbildning, låginkomstyrken och arbetslöshet hos föräldrar ökar risken för att barnet ska få övervikt, men även två heltidsarbetade föräldrar är en riskfaktor. LÄS MER