Sökning: "måltidssituation."

Visar resultat 6 - 10 av 81 uppsatser innehållade ordet måltidssituation..

  1. 6. ”Får jag ta mat själv?” : En observations studie om barns delaktighet i förskolans måltidssituation

    Uppsats för yrkesexamina på grundnivå, Malmö universitet/Institutionen för barndom, utbildning och samhälle (BUS)

    Författare :Emmy Rosvall; Nelly Nilsson; [2023]
    Nyckelord :förskola; delaktighet; måltidssituation; barns aktörskap; regler; rutiner; pedagogens förhållningssätt;

    Sammanfattning : Alla barn har rätt till att få vara delaktiga i förskolan enligt förskolans styrdokument. Vi har uppmärksammat att nivån av delaktighet i måltidssituationen varierar mellan olika förskolor, pedagoger och barn. LÄS MER

  2. 7. Måltidssituationens sociala interaktioner : En kvalitativ studie om interaktionsmönster och förskolebarns reflektioner

    Uppsats för yrkesexamina på grundnivå, Högskolan i Halmstad/Akademin för lärande, humaniora och samhälle

    Författare :Linnea Gustafsson; Sara Svensson; [2023]
    Nyckelord :children s perspective; interaction; interaction pattern; mealtime situation; non-verbal interactions; preschool; social interaction; verbal interaction.; barns perspektiv; förskola; icke-verbal interaktion; interaktionsmönster; måltidssituation; social interaktion; verbal interaktion.;

    Sammanfattning : Den här studien syftar till att undersöka, och bidra med kunskaper om hur social interaktion under en måltidssituation yttrar sig, samt vilka villkor som bidrar alternativt inte bidrar till barns verbala språkutveckling på längre sikt. Genom att besvara vilka interaktionsmönster som måltiden präglades av samt ta del av barnens reflektioner kring måltidsmiljön blev det möjligt för oss att närma oss barns perspektiv, något som var en förutsättning för att förstå och sätta sig in i barns livsvärld. LÄS MER

  3. 8. Strategier vid ätsvårigheter hos personer med stroke utifrån sjuksköterskan och patientens perspektiv – en systematisk litteraturöversikt

    Magister-uppsats,

    Författare :Cim Nensén Lagnefors; Elin Karlsson; [2022-06-21]
    Nyckelord :Omvårdnadsåtgärd; personcentrerad vård; strategier; stroke; ätsvårigheter;

    Sammanfattning : Bakgrund: Ätsvårigheter efter stroke är vanligt och kan bero på hemipares, nedsatt funktion i muskulatur i mun och svalg, minskad vakenhet, neglekt eller kognitiv funktion. Ätsvårigheter är den vanligaste orsaken till viktminskning i denna patientgrupp och kan i sin tur leda till undernäring. LÄS MER

  4. 9. Måltidssituation för patienter med demenssjukdom : En litteraturöversikt

    Kandidat-uppsats, Mälardalens universitet/Akademin för hälsa, vård och välfärd

    Författare :Vilma Götemo; Matilda Omnell; [2022]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : Background: More elderly people suffer from dementia, which means that more people need to be cared for in nursing homes. Dementia has consequences that give cognitive impairment. One of these cognitive impairments affects food intake and can lead to malnutrition. LÄS MER

  5. 10. Distriktssköterskans hälsofrämjande omvårdnadsarbete med äldre personers näringstillstånd inom hemsjukvård : En empirisk studie

    Magister-uppsats, Karlstads universitet/Fakulteten för hälsa, natur- och teknikvetenskap (from 2013)

    Författare :Catharina Rostedt; Annika Wallin; [2022]
    Nyckelord :Distriktssköterskor; Hälsofrämjande; Näringstillstånd; Hemsjukvård; Äldre personer;

    Sammanfattning : Introduktion: Distriktssköterskan har som grund i sitt omvårdnadsarbete att stötta alla personer oberoende av ålder och sjukdomstillstånd. Genom distriktssköterskans hälsofrämjande arbete leder hen personerna till livsstilsförändringar. Genom att arbeta personcentrerat och hälsofrämjande ökar viljan att delta i sin omvårdnad. LÄS MER