Sökning: "malnutrition äldreboende"

Visar resultat 1 - 5 av 12 uppsatser innehållade orden malnutrition äldreboende.

  1. 1. Måltidsmiljöns betydelse för personer med demenssjukdom : På äldreboende

    Kandidat-uppsats, Mälardalens universitet/Akademin för hälsa, vård och välfärd

    Författare :Isabel Rydén; Anna Rudäng; [2022]
    Nyckelord :Dementia; individual adaptation; impaired cognitive ability; mealenvironment; social interactions; malnutrition; Demenssjukdom; individuell anpassning; måltidmiljö; nedsatt kognitiv förmåga; sociala interaktioner; undernäring;

    Sammanfattning : Bakgrund: Många personer med demenssjukdom riskerar att bli undernärda när de kognitiva förmågorna minskar. Förmågan att äta påverkas av minne, förmågan att utföra viljemässiga rörelser, koncentrationssvårigheter och tugg- och sväljsvårigheter. LÄS MER

  2. 2. Undernäring inom äldrevården : förebyggande omvårdnadsåtgärder som har effekt

    Magister-uppsats, Sophiahemmet Högskola

    Författare :Johanna Besili; [2016]
    Nyckelord :Malnutrition; Prevention; Nursing; Elderly; Nurse; Undernäring; Prevention; Omvårdnad; Äldre; Sjuksköterska;

    Sammanfattning : Undernäring är ett stort problem bland äldre både internationellt och inom svensk hälso- och sjukvård. Inom den svenska äldrevården används verktyget Mini Nutritional Assessment (MNA), (bilaga 3) för screening av nutritionsstatus. Trots detta är var tredje patient underviktig inom den svenska äldrevården. LÄS MER

  3. 3. Måltidsrutiner och förekomst av undernäring inom äldreomsorgen i Piteå kommun : en kvantitativ studie

    Kandidat-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för kostvetenskap

    Författare :Cornelia Norlund; Josefine Spetz; [2015]
    Nyckelord :Äldreomsorg; Undernäring; Måltidsrutiner; Malnutrition; Äldre;

    Sammanfattning : Bakgrund Undernäring är vanligt bland personer bosatta på vårdhem, närmare bestämt 15-40% av dem är undernärda. Det finns olika sätt att undersöka om en person är undernärd, en modell är Mini Nutritional Assessment (MNA). Studier som använts sig av MNA-modellen visar att undernäringen minskat från 36 % 1999 till 18 % 2008. LÄS MER

  4. 4. Näringsintag och måltidsmiljö på ett kommunalt äldreboende i Dorotea kommun : En studie baserad på mixed methods

    Kandidat-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för kostvetenskap

    Författare :Lena Nordlund; Anneli Angenberg; Frida Olsson; [2015]
    Nyckelord :mixed methods; kostregistrering; äldreboende;

    Sammanfattning : Sammanfattning  Bakgrund Malnutrition är vanligt förekommande bland äldre och speciellt hos sjuka äldre. Rekommendationerna kring hälsosamt kroppsmasseindex (BMI) är högre för äldre personer. Faktorer som påverkar matintaget hos äldre är aptit, sjukdom och måltidssituation. LÄS MER

  5. 5. Nattfasta i äldreomsorgen

    Kandidat-uppsats, Malmö högskola/Fakulteten för hälsa och samhälle (HS)

    Författare :Maria Gäfvert; Frida Hallstensson; [2014]
    Nyckelord :Nattfasta; omvårdnadspersonal; Sjuksköterska; Socialstyrelsens rekommendation; Äldreboende; Night fasting; Nursing staff; Nurse; The Swedish National Board recommendation; Nursing home;

    Sammanfattning : Bakgrund: Det förekommer stora nutritionsproblem på äldreboenden i Sverige och andra delar av världen. Sjukdom och åldrande är riskfaktorer för näringsmässiga störningar. Undernäring hos äldre är associerad med ökad dödlighet och sjuklighet samt en ökad risk för trycksårsutveckling och infektioner. LÄS MER