Sökning: "mat brist i världen"

Visar resultat 1 - 5 av 7 uppsatser innehållade orden mat brist i världen.

  1. 1. Självförsörjandehus : Byggnader som förlitar sig helt på självförsörjning och bevarar miljön

    Kandidat-uppsats, Malmö universitet/Institutionen för Urbana Studier (US)

    Författare :Hiba Ibraheem; [2023]
    Nyckelord :Självförsörjandehus; eko hus; gestalting; passiv hus; hållbart hus;

    Sammanfattning : Medan människorna längtar efter utvecklingen ökar antalet byggnader som byggs på global skala vilket leder till en ökning av energiförbrukningen och detta leder i sin tur till en ökning av nedgrävda utsläpp. Konsekvensen blir klimatförändringar som påverkar i hög grad individens sociala, hälsa och ekonomiska status. LÄS MER

  2. 2. Patienters upplevelser av att förändra kosten vid diabetes typ 2 : En kvalitativ litteraturöversikt

    Kandidat-uppsats, Högskolan i Jönköping/HHJ, Avd. för omvårdnad

    Författare :Elin Stormats; Emma Gustafsson; [2019]
    Nyckelord :Diabetes typ 2; Kost; Concordance; Omvårdnad;

    Sammanfattning : Bakgrund: Diabetes typ 2 är en sjukdom som ökar i hela världen. Ohälsosam mat är en stor riskfaktor till att drabbas av diabetes typ 2. Personer som lever med diabetes typ 2 rekommenderas därför att undvika livsmedel innehållandes mycket socker och istället äta frukt, grönsaker, fisk, bönor och fullkornsprodukter. LÄS MER

  3. 3. Hur kan livsmedelsbutiker påverka matsvinnet? : En kvalitativ studie om returlogistik inom svensk dagligvaruhandel

    Uppsats för yrkesexamina på avancerad nivå, Umeå universitet/Företagsekonomi

    Författare :Alexandra Sjögren; Rebecka Sundberg; [2018]
    Nyckelord :Returlogistik; hållbar livsmedelskedja; matsvinn; dagligvaruhandel; livsmedelsbutiker;

    Sammanfattning : Varje år slängs eller försvinner en tredjedel av all mat som produceras för konsumtion i världen, vilket medför stora belastningar på miljön där klimatförändringar, försurning av mark och exploatering av naturresurser är ett bidragande resultat. Detta medför även onödiga kostnader för samtliga aktörer i livsmedelskedjan, eftersom livsmedel som hade kunnat säljas och konsumeras nu har producerats förgäves. LÄS MER

  4. 4. Hållbar matkonsumtion inom skolmåltider

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

    Författare :Emilia Meurling; Danijela Petrovic; [2016-08-16]
    Nyckelord :hållbarhet; hälsa; miljö; måltidsansvariga; skolmåltider;

    Sammanfattning : Världsbefolkningen ökar varje år vilket medför en ökad matkonsumtion. För stor produktion och konsumtion samt oaktsam livsmedelshantering belastar jordens resurser. Det är inte självklart att det alltid kommer finnas tillräckligt med livsmedel, i många delar av världen råder det brist redan idag. LÄS MER

  5. 5. Kundorderstyrd tillverkning av butiksproducerat bröd : Möjligheter och hinder

    Kandidat-uppsats, KTH/Industriell produktion

    Författare :Ario Alipanah; Axel Gother; [2016]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : En stor källa till resursineffektivitet är all mat som varje dag slängs, världen över. Produktkategorin bröd är en stor källa till detta matsvinn, där det största svinnet sker i inom handeln. LÄS MER