Sökning: "mat geografi"

Visar resultat 11 - 15 av 16 uppsatser innehållade orden mat geografi.

  1. 11. Köttkonsumtion och svält : Finns det ett samband?

    Kandidat-uppsats, Avdelning för geografi

    Författare :Katarina Atsmon; [2011]
    Nyckelord :Meat consumption; food; starvation; poverty; WTO; vegetarian. livestock- breeding; Köttkonsumtion; mat; fattigdom; WTO; vegetarian; boskapsuppfödning; djurfoder;

    Sammanfattning : Min utgångshypotes var att en minskad köttkonsumtion ger en minskad boskapsuppfödning. En boskapsuppfödning som idag tar i anspråk ca 70 procent av all jordbruksmark och 40 procent av den globala spannmålsproduktionen. LÄS MER

  2. 12. Hållbart jordbruk i en urban kontext: en studie av alternativ jordbruksutveckling på Kuba

    Kandidat-uppsats, Lunds universitet/Institutionen för kulturgeografi och ekonomisk geografi

    Författare :Susanne Petersson; [2011]
    Nyckelord :Hållbart jordbruk; Organiskt jordbruk; Urbant jordbruk; Kuba; Agriculture and Food Sciences;

    Sammanfattning : Städer världen över växer och i samband med den utvecklingen har det börjat talas om en parallell trend, vilken av en del benämns: urbaniseringen av fattigdom. Enligt uppskattning bor en fjärdedel av utvecklingsvärldens fattiga i urbana områden och enligt FN förväntas den andelen ha stigit till runt hälften år 2020. LÄS MER

  3. 13. Food security and food sufficiency in Ethiopia and eastern Africa

    Kandidat-uppsats, Lunds universitet/Institutionen för naturgeografi och ekosystemvetenskap

    Författare :Emelie Walsund; [2011]
    Nyckelord :matsäkerhet; naturgeografi; geografi; eastern Africa; Ethiopia; food sufficiency; food security; geography; physical geography; självförsörjning av mat; Etiopien; Östafrika; Earth and Environmental Sciences;

    Sammanfattning : Food insecurity is a major problem in the developing countries of the world, where sub- Saharan and eastern Africa is some of the most affected areas. With rapid population growth and lack of means to adapt to a changing climate, the region is in the danger zone for famine. LÄS MER

  4. 14. Ekologiskt jordbruk : ett sätt att minska övergödningen och bevara den biologiska mångfalden?

    Kandidat-uppsats, Lunds universitet/Institutionen för naturgeografi och ekosystemvetenskap

    Författare :Towe Andersson; Emmelie Johansson; [2010]
    Nyckelord :naturgeografi; jordbruk; ekologiskt jordbruk; övergödning; gödsel; miljökvalitetsmål; Bbekämpningsmedel; geografi; biologisk mångfald; näringsläckage; Earth and Environmental Sciences;

    Sammanfattning : I takt med att befolkningen i Sverige har ökat har även behovet av mat blivit större. För att producera mer mat har jordbruket intensifierats och användandet av gödsel och bekämpningsmedel har ökat. Förutom de positiva effekterna med högre skördar har detta även skapat miljöproblem. LÄS MER

  5. 15. Att äta "den Andra". Föreställningar om etnicitet i restaurangmiljö

    Kandidat-uppsats, Lunds universitet/Institutionen för kulturgeografi och ekonomisk geografi

    Författare :Andreas Olsson; [2009]
    Nyckelord :Socialgeografi; Social geography; Sociologi; Sociology; Samhällsvetenskaper; Social sciences; Postkolonialism; Mat; Konsumtion; Den Andra ; Globalisering; Social Sciences;

    Sammanfattning : Det här är en kvalitativ uppsats som utforskar samband mellan mat och etnicitet i restaurangmiljöer utifrån socialkonstruktivistiska och postkoloniala teorier. Mat är ett spännande forskningsområde där globaliseringens uttryck tydligt kan urskiljas. LÄS MER