Sökning: "mat kultur"

Visar resultat 1 - 5 av 103 uppsatser innehållade orden mat kultur.

  1. 1. Måltidens ljus och hungerns rus : Kroppar, känslor och mat i Bröd och mjölk av Karolina Ramqvist och Ut ur min kropp av Sara Meidell

    Magister-uppsats, Linköpings universitet/Institutionen för kultur och samhälle

    Författare :Lotte Flodin; [2023]
    Nyckelord :Fiction; Female Autobiography; Eating disorders; Food; Body; Autonomy;

    Sammanfattning : This essay explores two fictional works about problematic eating by female writers in Sweden published in 2022: Bröd och mjölk by Karolina Ramqvist and Ut ur min kropp by Sara Meidell. The study aims to analyze how bodies and subjects are shaped through food, eating, and starvation. LÄS MER

  2. 2. Patientens erfarenheter av egenvård vid diabetes typ 2 : en litteraturöversikt

    Kandidat-uppsats, Sophiahemmet Högskola

    Författare :Linnea Lönnqvist; Mirja Nordin; [2023]
    Nyckelord :Diabetes type 2; Nurse; Patient experience; Self-care; Diabetes typ 2; Egenvård; Patienterfarenhet; Sjuksköterskan;

    Sammanfattning : Bakgrund   Drygt tio procent av jordens befolkning lever med diabetes. Tidigare forskning visar dessutom att sjukdomsincidensen tenderar att öka. Diabetes typ 2 är den vanligaste formen av diabetes. Den orsakas ofta av livsstilsfaktorer, varför livsstilsförändringar och efterföljande egenvård är en viktig del i behandlingen. LÄS MER

  3. 3. Äcklet : Västvärldens framing av insektsprotein

    Kandidat-uppsats, Lunds universitet/Medie- och kommunikationsvetenskap; Lunds universitet/Institutionen för kommunikation och medier

    Författare :Vera Bäckström; Edith Hoflund Jingsäter; [2023]
    Nyckelord :mattabu; kultur; framing; klimat; Social Sciences;

    Sammanfattning : Mänskligheten står inför en klimatkris som ställer krav på livsstilsförändringar och innovativa lösningar för att möta de snart akuta problemen. En av de stora utmaningarna blir att mätta en växande befolkning samtidigt som världens marker utsätts för torka, översvämningar eller andra extremväder. LÄS MER

  4. 4. Produktdesign för ett ekologiskt hållbart sportfiske

    Kandidat-uppsats, Malmö universitet/Institutionen för konst, kultur och kommunikation (K3)

    Författare :Axel Carlsson; [2023]
    Nyckelord :Product design; Fishing; Jig; Bioplastics; DIY; Biodegradable; Fishing lure; Produktdesign; Fiske; Jigg; Bioplast; DIY; Biologiskt nedbrytbar; Fiskedrag;

    Sammanfattning : Fiske förekommer runt om i hela världen, men det utförs av många olika anledningar. Det kan vara ett yrke, en hobby eller ett sätt att få mat på bordet. Men oavsett syftet kan beten gå sönder, fastna eller lossna. I Norden tappar vi uppskattningsvis 28 miljoner beten varje år. LÄS MER

  5. 5. Ekodistrikt : En litteraturstudie om en presenterad åtgärd från EU för ekologisk produktion

    Kandidat-uppsats, KTH/Hållbar utveckling, miljövetenskap och teknik

    Författare :Maja Larsson; Axel Nordström; [2023]
    Nyckelord :Biodistrict; organic farming; sustainable development; Södermanland; local food production; Ekodistrikt; ekologiskt jordbruk; hållbar utveckling; Södermanland; lokal matproduktion;

    Sammanfattning : Dagens matproduktion har fått ökad uppmärksamhet kring hur den kan anpassas för att försörja en växande befolkning, utan att negativt påverka klimatet. Att ställa om till ekologiskt är en presenterad lösning och politiker på nationell och europeisk nivå har satt tydliga mål och åtgärder gällande ekologiskt jordbruk, dels om andelen ekologiskt jordbruk, dels om hur det ska uppnås. LÄS MER