Sökning: "mat under 1800-talet"

Visar resultat 1 - 5 av 11 uppsatser innehållade orden mat under 1800-talet.

  1. 1. Går det att öka graden av självförsörjning? : en jämförelsestudie mellan svensk nötkötts- och spannmålsproduktion

    Master-uppsats, SLU/Dept. of Economics

    Författare :Sara Adlers; [2022]
    Nyckelord :attityder; attitydförändringar; beslutsteori; EU; marknadsvillkor; nötköttsproduktion; självförsörjning; spannmålsproduktion;

    Sammanfattning : Ett omtalat uttryck är LRF:s (Lantbrukarnas riksförbund) påstående om att ”varannan tugga i Sverige är importerad”. Det innebär att Sveriges totala självförsörjningsgrad uppgår till 50 procent och landet är därmed beroende av importhandel. Svensk nötköttsproduktion har en stor betydelse för jordbrukets uthållighet. LÄS MER

  2. 2. Ramnäs Nilsgård 133 : ett förslag för att bevara kulturvärden med anpassning till samtida skötselförutsättningar

    Master-uppsats, SLU/Dept. of Landscape Architecture, Planning and Management (from 130101)

    Författare :Axel Pihl; [2020]
    Nyckelord :trädgårdshistoria; värdeanalys; grönt kulturarv; vårdplan; en trädgårds betydelse;

    Sammanfattning : Detta arbetet handlar om hur olika värden kopplade till trädgården till Ramnäs Nilsgård 133 kan bevaras så att trädgården kan fortsätta vara en viktig plats för människor med anknytning till den. Ramnäs Nilsgård 133 är beläget i Ramnäs by, Göteryds socken, mellan E4 och södra stambanan i höjd med Älmhult. LÄS MER

  3. 3. De var så glada och åt allt vi satte fram : en studie om skogsarbetarkockan och hennes liv i kojan

    Uppsats för yrkesexamina på avancerad nivå, SLU/Dept. of Forest Resource Management

    Författare :Amanda Löfdahl; [2018]
    Nyckelord :kocka; koja; skogsarbetare; skogshistoria;

    Sammanfattning : Kockor som arbetade i skogsarbetarkojor började sporadiskt förekomma i de norrländska länen i slutet av 1800-talet och början på 1900-talet. Under den första delen av 1900-talet var det väldigt vanligt att en kvinna, oftast ung, levde och arbetade tillsammans med männen i de avlägset belägna kojorna. LÄS MER

  4. 4. Förändringar av miljöförhållanden i två naturområden i Helsingborg

    Master-uppsats, Lunds universitet/Examensarbeten i biologi

    Författare :Hanna Bengtsson; [2018]
    Nyckelord :Biology and Life Sciences;

    Sammanfattning : Since the 1800’s the agriculture has changed and intensified significantly, going from small scale farming to large homogenous arable landscapes with fewer grazing animals, more fertilizers and pesticides. In Sweden, this pattern of intensification has been very distinct, especially in Scania, which today is dominated by plains. LÄS MER

  5. 5. Hur arbetar kommuner för att minska köttkonsumtionen?

    Master-uppsats, Lunds universitet/Miljövetenskaplig utbildning

    Författare :Sarah Johansson; [2016]
    Nyckelord :köttkonsumtion; kommuner; klimatförändring; Earth and Environmental Sciences;

    Sammanfattning : The municipalities' role in sustainable development is very important and research has shown that municipalities are increasingly working to reduce the climate impact of food, e.g. by reducing meat consumption. LÄS MER