Sökning: "maten och vården"
Visar resultat 1 - 5 av 15 uppsatser innehållade orden maten och vården.
1. Föräldrars val av livsmedel till barn 1-5 år
Kandidat-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för kost- och måltidsvetenskapSammanfattning : Bakgrund. Barns matvanor grundläggs tidigt. Kostmönster, ätbeteende och smakpreferenser är exempel på sådant som följer individen genom uppväxten. Under den första tiden i livet är därför föräldrarnas roll för barnets kost viktig, då det är dem som serverar maten. LÄS MER
2. Måltidsvärdar på sjukhus
Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskapSammanfattning : Sjukhusmåltiden är en viktig del av vården och bör ses som en del av behandlingen. Det är viktigt att maten hamnar i magen, för att minska risken för undernäring. Syftet med studien är att undersöka vilka funktioner måltidsvärdar kan ha på sjukhus samt om de skulle kunna knyta ihop samarbetet mellan måltids- och vårdverksamhet. LÄS MER
3. Sjuk mat? : styrande faktorer och utmaningar för sjukhusmåltidens kvalitet ur kostchefers perspektiv
Kandidat-uppsats, Högskolan Kristianstad/Avdelningen för mat- och måltidsvetenskapSammanfattning : Debatten om sjukhusmåltidens kvalitet är aktuell och kritiseras idag i press och sociala medier. Bloggen Food Pharmacy (2018) har startat uppropet #Sjukmat, där privatpersoner uppmanas att dela med sig av bilder och berättelser om den mat de blivit serverade i sjukhusmiljö, för att belysa problemet. LÄS MER
4. Upplevelse av självbestämmande vid mat och måltid bland äldre personer som bor i ordinärt boende
Magister-uppsats, Uppsala universitet/Institutionen för folkhälso- och vårdvetenskapSammanfattning : Specialistsjuksköterskan med inriktning vård av äldre ska arbeta med ett personcentrarat förhållningsätt där både patienten och sjuksköterskans kunskaper och erfarenheter är viktiga för utformandet av vården. Delaktighet och självbestämmande kring det som rör mat och måltider kan leda till en positiv självkänsla och förhindra undernäring hos äldre personer iordinärt boende. LÄS MER
5. Kartläggning av utbud och måltidsprocess : Med fokus på specialkoster i sjukhusmiljö
Kandidat-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för kostvetenskapSammanfattning : Bakgrund Sjukhusmaten har stor betydelse för patientens tillfrisknande, men trots detta slängs stor del av maten och många patienter lider av undernäring. En inlagd patient behöver energi- och näringstät kost, men för att patienter med sjukdomar och åkommor ska kunna äta maten krävs individanpassning av måltiderna. LÄS MER