Sökning: "matfett"

Visar resultat 1 - 5 av 8 uppsatser innehållade ordet matfett.

  1. 1. Associations between health literacy, ADHD, and eating behaviour

    Master-uppsats, Mittuniversitetet/Institutionen för hälsovetenskaper (HOV)

    Författare :Alina Wolmar; [2023]
    Nyckelord :Attention Deficit Hyperactivity Disorder; ADHD; folkhälsa; hälsolitteracitet; ätbeteende;

    Sammanfattning : Personer med ADHD riskerar ohälsa i högre grad än befolkningen i stort. Såväl matvanor, som hälsolitteracitet kan ha signifikant inverkan på individers hälsa. LÄS MER

  2. 2. Föräldrars syn på näringsriktig mat i förhållande till Livsmedelsverkets kostråd

    Kandidat-uppsats, Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskap

    Författare :Ida Gustafsson; Mats Sjöndin; [2019]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : Bakgrund: Kostmönster likt de svenska kostråden har visat sig vara gynnsamma för hälsan hos den generella befolkningen men trots det verkar följsamheten hos barnen vara låg. Föräldrar spelar en viktig roll i etablerandet av kostmönster hos barn och beteende verkar vara kopplade till attityder. LÄS MER

  3. 3. Smör, olja eller margarin?

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

    Författare :Katarina Wallin; [2014-06-26]
    Nyckelord :Hem- och konsumentkunskap; lärarroll; matfett; hälsa; ekonomi; miljö;

    Sammanfattning : Debatten om matfett är ständigt aktuell och i stort sett dagligen så matas vi med olika aktörers åsikter om vilket fett som är att föredra. Ska vi äta omättat eller mättat fett? Vilket matfett är det mest hälsosamma? Fokus i denna studie har varit att synliggöra den professionella pedagogens förhållningssätt till matfett och vilka olika strategier som lärare i hem- och konsumentkunskap har använt sig av i sin undervisning relaterat till matfett. LÄS MER

  4. 4. Val av matfett och fiskintag, samt källor till kostinformation, bland universitetsstudenter i relation till svenska kostråd

    Kandidat-uppsats, Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskap

    Författare :Malin Andrén; Josefin Dahl; [2014]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : Bakgrund: En ofördelaktig hälsotrend relaterat till bristande kostvanor sprider sig över världen. Flera studier visar att universitetsstudenter har bättre kostvanor än personer med lägre utbildning. Vana är en stark komponent när det kommer till livsmedelsval. LÄS MER

  5. 5. Fettdebatten fortsätter : En studie om konsumenters val av mejeriprodukter och attityder till fett och hälsa.

    Kandidat-uppsats, Institutionen för kostvetenskap

    Författare :Frida Larsson; Karolina Byström; [2013]
    Nyckelord :förtroende; kostbudskap; media; fettkonsumtion; fett; hälsa; lchf;

    Sammanfattning : Bakgrund Svenska livsmedelsverkets rekommendation att minska konsumtionen av mättat fett har på senaste tiden ifrågasatts. Kritiker anser att det saknas belägg för att mättat fett och hög fettkonsumtion ökar risken för övervikt och hjärt- kärlsjukdom. LÄS MER