Sökning: "matglädje"

Visar resultat 1 - 5 av 11 uppsatser innehållade ordet matglädje.

  1. 1. Att främja goda matvanor i skolan : En intervjustudie med rektorer och skolsköterskor

    Kandidat-uppsats, Mittuniversitetet/Institutionen för hälsovetenskaper (HOV)

    Författare :Jenny-Lo Markström; [2023]
    Nyckelord :barnfetma; barns matvanor; erfarenheter; skolans roll; utmaningar och framgångsfaktore;

    Sammanfattning : Barnfetma är ett eskalerande globalt folkhälsoproblem, där ökad konsumtion av socker och ultrabearbetade livsmedel, samt bristande intag av frukt och grönsaker bland barn, spelar en betydande roll. För att möta denna utmaning krävs engagemang från flera aktörer, inklusive skolan. LÄS MER

  2. 2. Måltidglädje - ett samarbete över gränserna En fallstudie om implementering av ett mellanmålskoncept i äldreomsorgen.

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

    Författare :Emma Hopkins; Ida Jonsson; [2019-08-14]
    Nyckelord :aptit; matglädje; måltidsservice; undernäring; äldreomsorg mot äldre;

    Sammanfattning : Att tillgodose de äldres energibehov är idag en utmaning för kommunerna. Livsmedelsverkets rekommendationer för äldreomsorgen ger råd för hur man bör arbeta med måltiderna för att främja aptit och måltidsglädje och på det sätt kunna tillgodose energin. LÄS MER

  3. 3. Vad driver dig till handling? En kvalitativ studie om föräldrars resonemang vid livsmedelsval och måltidssituationer

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

    Författare :Malin Arvidsson; Frida Johansson; Sandra Nilsson; [2015-08-10]
    Nyckelord :Familjer; föräldrar; intervjustudie; kvalitativ innehållsanalys; ivsmedelsval; måltidssituationer;

    Sammanfattning : I dagens konsumtionssamhälle finns ett nästintill oändligt antal valmöjligheter som sätter konsumentens värderingar i relation till dennes resurser, på sin spets. Att agera utifrån sina egna värderingar som individ kan vara svårt, så hur är det då när du ansvarar för fler personer vid val av livsmedel och hur påverkar detta måltidssituationerna i en familj? Studiens syfte är att utforska aspekter som är av betydelse vid livsmedelsval och måltidssituationer hos familjer med hemmaboende barn. LÄS MER

  4. 4. Fragmentarisk kostinformation i privata hälsobloggar

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

    Författare :Emma Johansson; [2015-08-10]
    Nyckelord :Blogg; sociala medier; kost; träning; dieter;

    Sammanfattning : De ursprungliga fem kostråden som handlar om att äta mycket frukt och grönt, välja fullkorn och nyckelhålsmärkta livsmedel, äta fisk 2-3 gånger i veckan samt att välja flytande margarin eller olja i matlagningen togs fram år 2005 med syftet att befolkningen enkelt ska kunna applicera de på sina egna liv. Bakom de allmänna kostråden ligger Livsmedelsverket som är en statlig myndighet som bland annat har som uppgift att förmedla kostråd till invånarna i Sverige. LÄS MER

  5. 5. Patienters upplevelse av vardagen och möjligheter till fysisk aktivitet vid cancerbehandling.

    Kandidat-uppsats, Institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap

    Författare :Viktor Knaust; Viktor Frykman; [2014]
    Nyckelord :Cancer; Fatigue; quality of life; Physical activity; Phys-Can; Cancer; Fysisk aktivitet; fatigue; livskvalité; Phys-Can;

    Sammanfattning : Bakgrund: Cancer är en sjukdom där både behandlingen och sjukdomen kan påverka och begränsa den drabbade personens vardag. Det finns evidens för att regelbunden fysisk aktivitet eller motion har en lindrande effekt på sjukdomens symptom och cancerbehandlingens biverkningar. LÄS MER