Sökning: "matkonsumtion"

Visar resultat 1 - 5 av 60 uppsatser innehållade ordet matkonsumtion.

  1. 1. Betydelsen av kommensala gnagare för framtida forskning : En fallstudie av det tidigmedeltida Västergarn på Gotland

    Kandidat-uppsats, Uppsala universitet/Institutionen för arkeologi och antik historia

    Författare :Ida Zetterström; [2023]
    Nyckelord :Rodents; rats; mice; osteology; commensalism; Västergarn; ecology; Gotland; archaeology; biology; microarchaeology; macroarchaeology; Gnagare; råttor; möss; osteologi; kommensalism; Västergarn; ekologi; Gotland; arkeologi; biologi; mikroarkeologi; makroarkeologi;

    Sammanfattning : Uppsatsen ämnar belysa kommensala gnagare inom arkeologin och förmedla potentialen för vidare forskning. Den medeltida bebyggelsen i Västergarn, Gotland agerar fallstudie där benen från små gnagare analyserats och diskuterats utifrån mikro- och makroarkeologins teoretiska vinklar. LÄS MER

  2. 2. Nudging för hållbara matval : En kvanititativ studie om hur digitala matbutiker med nudging kan öka andelen hållbara val

    Kandidat-uppsats, Högskolan i Borås/Akademin för textil, teknik och ekonomi

    Författare :Hampus Falk; Thea Engelbrektsson; Emilia Lundgren; [2023]
    Nyckelord :Nudging; consumer behaviour; sustainability; food consumption; digital consumption; Nudging; konsumentbeteende; hållbarhet; matkonsumtion; digital konsumtion;

    Sammanfattning : Överkonsumtion är idag ett stort problem och kött är en bidragande faktor till växthuseffekten. I Sverige lever vi idag som att vi har 4,2 jordklot vilket inte är hållbart i längden. LÄS MER

  3. 3. Könsskillnader i intag av olika proteinkälloroch attityder till att äta växtbaserat : En kvantitativ enkätstudie på unga svenskar

    Kandidat-uppsats, Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskap

    Författare :Azin Dadgar; Hilma Wass; [2022]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : Introduktion: För att svenskars matkonsumtion ska bli mer hållbar behöver konsumtionen av animaliska proteinkällor minskas för att ge mer utrymme till växtbaserat. Tidigare studier stärker stödet för att ett ökat intag av vegetabiliska proteinkällor kan påverka både hälsa och livslängd positivt. LÄS MER

  4. 4. Exploring the effects of green certification labeling in online grocery shopping platform in China

    Master-uppsats, KTH/Skolan för elektroteknik och datavetenskap (EECS)

    Författare :Yifei Wang; [2022]
    Nyckelord :Online shopping experience; Food purchase; Shopping history; Organic food; datauppsättningar; neurala nätverk; blickdetektering; texttaggning;

    Sammanfattning : The global pandemic has impacted daily life significantly, particularly in China. Fears of the virus, in addition to stay-at-home policies made more and more people choose to shop online instead of going to a brick-and-mortar store. LÄS MER

  5. 5. Hur ser matkonsumtionen ut för barn i åldrarna 6-8 år i skolan och på fritidsverksamheten? : En enkätstudie

    Kandidat-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

    Författare :Sandra Mellgren; Emma Holmborn; [2022]
    Nyckelord :mat; skola; matkonsumtion; barn; 6-8 år; enkät; fritidsverksamhet;

    Sammanfattning : Bakgrund Resultatet från Riksmaten – Barn 2003 konstaterade att barn i Sverige äter för mycket mättat fett, samt söta och salta livsmedel. Skolan är en plats som möjliggör tidig grundläggning av hälsosamma matvanor. Att tidigt i livet ha möjlighet att etablera hälsosamma matvanor kan påverka framtida livsmedelsval. LÄS MER